Fusk med datummärkning på kött

Flera stora livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen på köttprodukter. På etiketten står det att köttet är nyförpackat när det kommer ut i butiken, trots att det kan ha legat färdigpackat på ett lager i upp till tio dagar. Det visar Ekots granskning.

– Det är allvarligt. Då vet man ju inte hur gamla de här varorna är, och hållbarhetstiden finns det ingen kontroll av. Om de har en hållbarhet på tre veckor till exempel, så stämmer inte det, säger Klas Johnsson, som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Vi befinner oss på Schenker Coldspeds kyl- och fryslager i Örebro. Här packar och märker Schenker matvaror på uppdrag av regionens livsmedelsföretag. Säkerhet och hygien är honnörsord här.

När Livsmedelsverkets veterinär kom till lagret i Örebro för en inspektion i november förra året fann han allvarliga brister.

I kylen upptäckte han stora mängder färdigpackad falukorv, prinskorv och hackkorv, som låg i kylen och väntade på transport.

Schenker, som säger sig vara marknadsledande i Sverige på lagring av kylvaror, hade packat korvarna på uppdrag av ett lokalt charkföretag över en vecka tidigare, men det var det inte tänkt att konsumenterna skulle få veta.

När korvarna har levererats ut till lokala Konsum- och Ica-handlare stod det att de var nypackade, alltså packade samma dag som de skickades till affären.

I själva verket hade de legat färdigpackade i upp till tio dagar på lagret och väntat på transport.

– Det kan låta konstigt, men vi har tolkat det som förpackningsdatum, det är en miss som vi har rättat till. Det är bara att beklaga, säger Patrik Renström, som är platschef på Schenker Coldsped i Örebro.

Förstod ni inte att förpackningsdatum betyder den dagen som produkten hamnar i paketet, inte när etiketten klistras på?

– Ja, fast merparten av dagarna så var det ju den dagen när vi förpackade det.

Men här handlar det ju om produkter som har legat i över en vecka där?

– Ja, i över en vecka, det är rätt.

Blir inte konsumenterna vilseledda då?

– Jo, säger Patrik Renström.

Att ange ett felaktigt förpackningsdatum är olagligt, eftersom det vilseleder oss konsumenter. Ändå finns det ett utbrett fusk.

Förra året gjorde Livsmedelsverket för första gången en systematisk kontroll av hur företagen märker sina köttprodukter.

Ekots granskning av verkets interna dokument visar att åtminstone sju företag, som tillverkar och säljer kött och olika charkprodukter till vanliga matbutiker, gav felaktiga uppgifter om när deras varor var förpackade.

Falukorv, ölkorvar, blodpudding och smörgåspålägg, som säljs i stora matbutiker runt om i landet, var inte packade det datum som anges på etiketten, utan flera dagar tidigare.

– Vi kommer att följa upp det här igen. Det är allvarligt att det är så mycket brister, säger Klas Johnsson på Livsmedelsverket.

Samtliga företag, som enligt Livsmedelsverkets dokument förra året angav felaktiga förpackningsdatum, säger sig nu ha rättat till bristerna.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista