Dansk grisuppfödning

Vårdslös medicinering sprider smitta

Resistenta MRSA bakterier håller på att få fäste i danska grisbesättningar. Bakterierna sprids sedan till de människor som har nära kontakt med djuren.

För att begränsa spridningen överväger danska myndigheterna att börja isolera de personer som jobbar med grisar när de söker vård på sjukhus, säger Robert Skov på Statens seruminstitut i Köpenhamn.

– I dagsläget överväger vi det i Danmark, men har inte infört det i dag

På dem som jobbar med svin?

– Ja, de som gör det isolerar man när de kommer till sjukhus.

MRSA gick tidigare under benämningen sjukhussjuka och är en stafylocockbatkterie som är resistent mot flera typer av antibiotika. När människor drabbas av svåra infektioner orsakade av de här bakterierna kan de då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar.

För fem år sedan upptäckte de holländska myndigheterna att människor hade börjat smittats av MRSA från grisar. I dag räknar man med att MRSA finns på upp till 80 procent av de holländska grisgårdarna.

Grisarna blir inte sjuka av bakterierna men det kan människor bli och mellan 30 och 60 procent av de bönder vars grisar bär på MRSA blir själva smittade. För att begränsa spridningen har Holland redan börjat isolera lantbrukare när de söker sjukhusvård, på samma sätt som man nu överväger i Danmark.

Problemet i Danmark är att man inte vet hur många grisar som är smittade. Det kan röra sig om fem, tio eller femton procent enligt Robert Skov. Han är kritiskt mot politikerna som inte tar problemet på allvar.

– Vi kan ju inte sätta in några åtgärder om vi inte vet hur stort problemet är, säger Robert Skov.

En ökad antibiotikaanvändning ökar också spridningen av MRSA. Som Ekot har rapporterat i dag används allt mer antibiotika på de danska grisgårdarna.

– Det har vi inte någon naturlig förklaring på, säger Torben Poulsen, ordförande för Danmarks grisproducenter.

– Det betyder ju också att så vitt han vet finns det inte direkt några veterinärmedicinska skäl, det vill säga någon ökad sjuklighet som han känner till som gör att det går åt mer och mer. Det är ju bekymmersamt, för antibiotika är mirakelmediciner som absolut, aldrig någonsin, vare sig till djur eller till människor, ska användas om de inte behövs, säger Christina Greko, laboratorieveterinär på svenska Statens veterinärmedicinska anstalt.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista