Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.

Ask vill förbättra arbetet mot rattfylla

Publicerat tisdag 2 december 2008 kl 15.47

Polisen bör förbättra arbetet mot rattfylleri. Det säger justitieminister Betrice Ask efter Ekots inslag om hur polisen arbetar med sina alkotester. Polisen tar ofta alkoholprov på fel tider och platser och andelen rattfulla som tas fast har nästan halverats de senaste sex åren.

– Nu är ju polisens mål att man ska arbeta mer utifrån när man som bäst planeringsmässigt borde arbeta. Det bra med den här rapporten är att den visar att man inte har nått dit ännu. Det här är ett väldigt viktigt arbetsmaterial för polismyndigheten att förbättra insatserna på, säger justitieminister Beatrice Ask.

Kommer du på något sätt att agera utifrån det som kommer fram i den här rapporten?

– Såvitt jag kan bedöma är det i första hand en fråga för Rikspolisstyrelsen att ta till sig, men det är ju också underlag för de samtal vi har med myndigheterna.

Den rapport som publicerats idag av forskare inom polisen och polishögskolan visar bland annat att polisen gör alkoholtester vid helt bakvända tider: minst antal kontroller görs när rattfylleriolyckorna är som flest, och flest kontroller görs de tider på dygnet när minst antal kör rattfulla.

Forskarna hävdar att det beror på att de mätbara mål som Rikspolisstyrelsen satt upp för arbetet enbart är kvantitativa. Många alkoholutandningsprov ska göras, det står däremot ingenting om när eller var. Och därför riktar ofta poliser in arbetet på att enbart göra många utandningsprov.

Det sker till den grad att vissa chefer till och med ger order till sina anställda att undvika att ta fast rattfulla eftersom det tar för lång tid att åka in till stationen med en rattfull och polisen hinner då inte göra tillräckligt många utandningsprov.

Den förra rikspolischefen fick avgå, bland annat fick han kritik för att vara för inriktad på kvantitativ statistik och att det lett till den så kallade jakten på pinnar Enligt den nya rapporten misslyckas arbetet mot rattfulla fortfarande just på grund av att målen är för inriktade på antal. Det påverkar inte justitieministerns förtroende för den nuvarande rikspolischefen Bengt Svensson, däremot kan uppgifter ur rapporten skada förtroendet för polisen.

– Det är klart att en del uttalanden där skrämmer en om det är så att man gör saker för syns skull som man uppfattar som meningslösa. Då tror jag att man bidrar till att allmänheten får dåligt förtroende, säger justitieminister Beatrice Ask.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".