Åklagare ska granska förhörsmetoder

Uppdaterad 17:45
En undersökning från Ekot visar att den så kallade ungdomssektionen på polisen i västra Stockholm genomför förhör med ungdomar utan vare sig advokat, föräldrar eller förhörsvittne närvarande. Efter avslöjandet har polismästaren i Västerort beslutat att låta åklagare granska vad som har hänt.

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt, är kritisk till polisens arbetsmetoder.

– De som inte är myndiga har ju rätt att ha med en vårdnadshavare, och ju yngre de är desto viktigare är det. Men det är också ett demokrati- och rättsstatsproblem om polisen arbetar så här, hur man än vrider och vänder på det måste de hålla sig inom lagen, säger hon.

Det är inte tillåtet i Sverige att låta brottslingar slippa straff genom att ange andra. Men flera ungdomar som Ekot talat med hävdar att det är just vad som hänt under förhör med polisens så kallade ungdomssektion och den tidigare rånkommissionen i västra Stockholm.

Mats* säger att han blev erbjuden att slippa straff för en olovlig körning under ett förhör som också rörde narkotikabrott.

– För att jag inte skulle behöva gå igenom rättegång så lockade de mig med att ta bort den olovliga körningen.

Det här är lögn, säger Anders Göranzon, chef för ungdomssektionen. Han säger att misstänkta aldrig erbjuds slippa straff för brott mot att de anger andra.

– Det finns inte någonstans att det skulle vara så att skulle bjuda på ett brott för att någon skulle hålla utkik. Vi fungerar inte så i Sverige, säger Anders Göranzon.

Ekot har gått igenom 179 förhör som ungdomssektionen och den tidigare rånkommissionen gjort mellan år 2001 och 2007, med ungdomar under 18 år som varit misstänkta för brott som kan ge fängelse. Bara i mindre än vart tredje förhör har advokat varit med. I nästan hälften av fallen har ingen annan vuxen än polisens förhörsledare varit med, trots att ungdomarnas vårdnadshavare omedelbart ska kontaktas och erbjudas att vara med på förhöret.

Flera ungdomar hävdar att de blivit hotade, slagna och förolämpade under förhör med ungdomssektionens poliser, men eftersom inga andra varit närvarande under förhören står ord mot ord.

* Mats heter egentligen något annat.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".