Många olagliga avtal till Lugna gatan

Fryshusets projekt Lugna gatan har fått flera miljonavtal med kommunala bolag, utan att behöva konkurrera med andra företag, trots att det är olagligt. Ett av avtalen har slutits med det kommunala bolaget Skolfastigheter i Stockholm, Sisab.

– Det handlar inte om att strunta i det här. Det fanns enbart den här formen av tjänst. Det fanns ingen motsvarighet till Lugna gatan-värdar, säger Tobias Dreijby, som är informationsansvarig på Sisab.

Lugna gatans affärsidé är att med hjälp av sina trygghetsvärdar och skolvärdar på ett mjukare sätt än ett traditionellt vaktbolag skapa en trygg miljö.

Måste upphandla enligt lag
Både Sisab och Storstockholm Lokaltrafik, SL, lyder under Lagen om offentlig upphandling, och måste upphandla när de köper tjänster utifrån. Lagen är till just för att alla företag eller stiftelser som är intresserade ska kunna lägga ett anbud, inte bara de man känner till från början.

Tidigare har Ekot berättat att Lugna gatan fick ett avtal med  SL utan upphandling. Det efter påtryckningar från dåvarande styrelseordföranden i SL, Anna Kettner.

Finns alternativ till Lugna Gatan
Men det finns alternativ till Lugna gatans så kallade trygghetsvärdar. Linus och Anders är Tryggvevärdar, och jobbar åt det kommunala bostadsbolaget Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg utanför Stockholm. Där går de runt i området Hallonbergen i gula jackor, som det står Tryggve på.

Bostadsbolaget i Sundbyberg ville nämligen inte ha traditionella väktare med uniform, utan personer som kan lösa konflikter och skapa trygghet på ett mjukare sätt, precis som syftet är med Lugna gatan. Den enda skillnaden är att ”tryggvarna” har en väktarutbildning i botten.

Mari Önnervall på Fastighets AB Förvaltaren, berättar att bostadsbolaget mycket väl hade kunnat välja Lugna gatan i stället. Men Nordisk Bevakningstjänst vann den senaste upphandlingen med sitt koncept att rekrytera personer med förankring i de förorter de jobbar i, precis som Lugna gatan gör.

”Självklart att upphandla”
För Mari Önnervall, som ansvarar för verksamheten på bostadsbolaget, var det en självklarhet att göra en upphandling.

– Ja, det känns ganska självklart. Även om vi är lagbundna, så känns det som att det finns ett syfte med det, säger Mari Önnervall.

I Göteborg där Lugna gatan också finns, gjordes en upphandling innan de anlitades. Där anmälde totalt fyra företag och stiftelser intresse i upphandlingen.

Struntade i upphandling
Men SL och Sisab i Stockholm struntade alltså i att upphandla. Den officiella förklaringen till det är att det inte fanns några alternativ. Som Ekot tidigare berättat skrevs avtalet med Fryshusets projekt Lugna gatan på av SL efter påtryckningar från SL:s styrelseordförande, socialdemokraten Anna Kettner, som är vän till Fryshusets vd.

Även i Sisabs fall spelade privata kompisrelationer i själva verket en avgörande roll. Tidigare landshövdingen i Stockholm, Ulf Adelsohn, som var med och startade Lugna gatan tar själv på sig äran för att Sisab tecknade avtal med dem.

– Ja, jag känner ju Sisab-chefen, säger Ulf Adelsohn.

– Ytterst så är det ju skattebetalarna som inte får det bästa av pengarna. Det kan ju vara någon annan som kan göra det här bättre, eller till högre kvalité, eller billigare, säger Margareta Hense, som är kanslichef på Nämnden för offentlig upphandling.

Om man nu anger att man inte tror att det finns någon annan som kan erbjuda tjänsten Är det ett skäl till att man inte behöver upphandla?

– Nej det är det inte, säger Margareta Hense.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Daniel Velasco.
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".