Före detta FN-sändebudet:

"Rätt att Sverige sa nej om Pol Pot"

Det var rätt av Sverige att säga nej till USA:s förfrågan att ta emot Röda khmerernas förre ledare Pol Pot, för att ställa honom inför rätta för bland annat folkmord i Sverige. Det säger FN:s dåvarande sändebud i Kambodja Thomas Hammarberg som blev informerad om USA:s planer av en amerikansk diplomat i Phnom Penh.

– Jag var inte positiv till det för att FN, som jag då representerade, arbetade på en annan linje, nämligen att vi skulle få till stånd en internationell rättegång mot Pol Pot och de andra ledarna inom de Röda khmererna. Det här var ett inhopp från sidan som riskerade att störa den ganska svåra och knepiga förhandlingen som vi förde med de kambodjanska myndigheterna. Så jag var rätt så kritisk till det här initiativet, säger Thomas Hammarberg till Ekot.

Ekot har i dag redovisat tidigare hemligstämplade dokument som bekräftar att Sverige 1998 fick en hemlig förfrågan från USA att ställa Pol Pot, ledaren för den regim som dödade åtminstone 1,7 miljoner av sina medborgare, inför rätta här eller hålla honom fängslad till dess att en rättegång kunde arrangeras i något annat land.

Pol Pot ledde den regim i Kambodja som på i slutet av 70-talet dödade runt 1,7 miljoner människor, hans död 1998 innebar att han aldrig kunde ställas till svars för folkmordet i Kambodja.

Thomas Hammarberg tror att Sverige sa nej för att det snarare var en fråga för FN.

– I huvudsak tror jag att man ville stödja det arbete som FN och jag själv gjorde i skedet.

Att Sverige tackade nej, innebar inte det att möjligheten att ställa Pol Pot inför rätta försvann?

– Amerikanarna hade ju inte Pol Pot i det läget och vi bedömde att det enda rimliga var att detta skulle bli en internationell rättegång.

Enligt Thomas Hammarberg, som hänvisar till samtal med en amerikansk diplomat i Pnomh Penh, var USA:s plan att gripa Pol Pot med hjälp av thailändska generaler.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista