Skarp EU-kritik mot Kambodja

Kambodja är ett av de länder i Asien som tar emot mest bistånd från omvärlden, inte minst från Sverige. Samtidigt går den demokratiska utvecklingen i landet bakåt. Ekot kan i dag avslöja att EU nu till sist tappat tålamodet. I dag kommer representanter för EU:s samtliga medlemsländer att framföra en skarpt formulerad protest till den Kambodjanska regeringen.

Ekot har fått tillgång till det dokument som EU-länderna godkänt som utgångspunkt för protesten mot den politiska situationen i Kambodja. Kritiken är ovanligt skarp. Det finns formuleringar som antyder att Kambodjas rättsväsende är politiskt kontrollerat.

Initiativet till aktionen kommer från Storbritannien. Men det är Sverige, som nuvarande ordförande i EU, som samlat EU:s medlemsländer kring en protest, riktad till Kambodjas regering och ytterst premiärministern Hun Sen. På diplomatspråk heter det en demarche.

Ekot kunde tidigare i veckan berätta om det senaste fallet i Hun Sens korståg mot all opposition. Oppositionspolitikern Mu Sucho har stämts för förtal av premiärministern.

Mu Sochua sade i en Ekointervju att hon inte hade några illusioner. Hon skulle fällas av domstolen. Och det hade hon rätt i. I tisdags fälldes hon för förtal av premiärministern, och domen följdes av demonstrationer i huvudstaden Phnom Penh.

Enligt Ekots källor i Kambodja, kommer i dag den brittiske ambassadören i Kambodja, Andrew Mace, att gå upp till det Kambodjanska utrikesdepartementet. Han har med sig EU-kommissionens representant i Kambodja samt Tysklands ambassadör.

Anledningen till att EU-delegationen leds av en britt är att Sverige inte har någon ambassad i Kambodja. Därför representerar britterna det svenska ordförandeskapet.

EU-delegationen kommer att peka på en rad besvärande fakta som antyder svåra problem för Kambodjas demokratiska utveckling.

De kommer att peka på hur rättsprocesser om förtal och desinformation används för att tysta opposition. De kommer att peka på hur journalister attackeras och fängslas för att de publicerar kritiska artiklar, och de kommer att peka på hur regimen inleder processer mot de advokater som vågar sig på att försvara de anklagade.

Det återstår dock att se om EU verkligen kommer att få framföra sin protest i dag. Mötet var planerat till i onsdags men ställdes in av kambodjanerna med kort varsel.

Staffan Sonning, Bangkok
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista