Sveriges utvisningar till Irak förvånar

Ekots uppgifter om att Sverige tvångsutvisar irakiska icke-muslimer har lett till starka reaktioner från utländska människorättsexperter.

Edmund Michaels, är chef för Rådgivningsbyrån för kristna från Mellanöstern i London.

– Jag är chockad över att höra detta. Jag följer nyheterna om flyktingar över hela Europa och jag trodde inte mina ögon, att en svensk regering kan agera så drastiskt mot den här lilla minoriteten från Irak. Jag är verkligen chockad, och jag menar det, säger Edmund Michaels.

Ekot har under fyra månader följt 25 kristna assyrier som Sverige har tvångsutvisat till Irak. Alla utom en har flytt på nytt, bara 30-årige Jabil är kvar i Irak, och gömmer sig i Mosul.

Det är väl dokumenterat att icke-muslimska minoriteter i Irak utsätts för systematiskt våld och förföljelse.

Hans ten Feld är chef på FN:s flyktingorgan i Stockholm.

– Det är helt klart att de kristna hela tiden har varit en väldigt speciell grupp. De har varit utsatta för en mycket högre risk och har haft ett större behov av skydd än andra i Irak. Det beror på vem det är och var de kommer ifrån och vilka skäl de har angett om varför de flydde från Irak men jag förutsätter nästan att det finns ett skyddsbehov för kristna, och definitivt mer än för andra grupper i Irak, säger Hans ten Feld.

I Jabils utvisningsbeslut skriver Migrationsverket, att man vet att kristna är en utsatt grupp, men att hans egen redogörelse för dödshoten i Mosul inte är tillräcklig för att han ska få skydd i Sverige. Så motiveras också de övriga besluten som Ekot har granskat.

Det är bara ett fåtal EU-länder, bland dem Storbritannien och Tyskland som tillsammans med Sverige tvångsutvisar irakier i någon större omfattning, men några uppgifter om huruvida kristna eller andra utsatta icke-muslimer har tvångsutvisats tidigare finns inte.

I Washington kallar Michael Youash på den assyriska organisationen ISDP, Iraq Sustainable Democracy Project, tvångsutvisningarna för illdåd.

– Jag vill kalla det ett illdåd att med tvång avvisa någon som kan kvalificeras som extremt utsatt individ.

– Vi stödjer inte under några omständigheter en policy som med tvång skickar tillbaka dessa personer, när det saknas basal säkerhet och det regeringsstöd de behöver i Irak, säger Michael Youash.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista