Irakier ser sig tvingade till frivillighet

Sedan 2007 har 3 800 personer utvisats till Irak. Enligt Migrationsverket har 2 272 av dem återvänt frivilligt. Men en granskning som Ekot har gjort visar att frivilligheten kan ifrågasättas. Vi har följt fyra personer som känt sig tvingade att bli så kallade "frivilliga återvändare". Två av dem har redan flytt från Irak och Raymond och Shammy är på väg. De berättar om fler frivilliga återvändare från Sverige som nu flyr från Irak igen.

– I den här byn till exempel har sju personer som frivilligt hade återvänt från Sverige och befann sig kanske här i en, två månader före mig lämnat Irak. Jag är den ende som är kvar eftersom jag inte har något pass. En del har flytt till Turkiet, andra till Libanon och vissa till Syrien, säger Raymond.

Första gången vi kom i kontakt med Raymond var i Boden i april. Han och hans bror jobbade tidigare som tolkar åt amerikanska armén i Irak och sågs som förrädare av militanta islamister. Flera av deras kollegor dödades, och själva förföljdes de och hotades till livet så de flydde 2007.

Hans bror fick flyktingstatus av FN i Syrien och togs emot som kvotflykting i Australien men Raymond som sökte skydd här i Sverige blev nekad asyl och skulle utvisas. Han kallades till återvändandemöte.

– De gav mig tre val. Det första var att samarbeta med dem och flygas till norra Irak, och det andra om jag vägrade skulle mitt ärende överlämnas till polisen. Det tredje valet var att bli gripen på plats, och tvångsutvisad till Bagdad och dit kan jag ju inte återvända, säger han.

Migrationsverket satsar nu stora resurser på att få avvisade asylsökande att lämna Sverige. Av de drygt 45 000* irakiska asylärenden som har avgjorts sedan 2003, när kriget bröt ut, har knappt hälften, eller 20 757, bifallits. Bara till och med maj i år lämnade Migrationsverket över 4 300 nya utvisningsärenden till polisen.

Verket har utbildat handläggare i speciella återvändandeprojekt för att motivera fler att återvända frivilligt. Tvångsutvisningar är både dyra och kritiserade. Alla handläggare i projektet ska arbeta efter samma metod. Det kallas för ett "processorienterat arbete baserat på motiverande samtal kombinerad med lösningsfokuserad samtalsmetodik".

När vi frågar de fyra kristna irakierna varför de gick med på att återvända frivilligt till ett land där de riskerar förföljelse, bara för att sedan fly igen, säger de alla samma sak. Det var det enda säkra alternativet: Att få landa i ett mindre farligt Arbil i norra Irak och få 30 000 kronor i återetableringsbidrag och inte tvångsutvisas till Bagdad, något de alla var rädda för.

Vi spelade in ett sådant samtal i slutet av juli. (För att inte peka ut en enskild tjänsteman har vi valt låta andra göra deras röster i det inspelade inslaget.)

– Någonting är bättre är ingenting. Det är bättre att du åker hem och kvitterar ut 30 000 kronor och sedan kan du ta dig till Kanada, USA eller något annat land. Men i Europa gäller avvisningsbeslutet i fyra år och det går inte att ändra på. Det går inte, säger tjänstemannen.

– Ni tänker alltså skicka ut mig med tvång fast ni vet hur kristna i har det i Irak? Hur de dödas?, säger den asylsökande.

– Det är här jag måste försöka motivera dig. Du har inget val. Om du vägrar kommer polisen att ta dig och skicka ut dig med tvång. Du har inget val, säger tjänstemannen.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

*Rättelse: Ekot uppgav 11/8 att 45 000 irakier hade sökt asyl. Siffran gällde enbart antalet avgjorda ärenden, inte det totala antalet asylsökande.

Vem är flykting?

En flykting är en person "som flytt sitt land med anledning av en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet."

Källa: Genèvekonventionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista