Svenska kyrkan hjälper utvisade

Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd engagerar sig nu för kristna och andra irakiska minoriteter som ska utvisas från Sverige. Rådet kräver att Migrationsverket ändrar praxis och ser till det skydd som de anser att de religiösa minoriteterna behöver.

Kristina Hellquist är flyktingexpert på Svenska Kyrkans kyrkokansli och granskar svensk asylpraxis.

– Situationen för religiösa minoriteter i Irak har försämrats ytterligare, och vi ser att inom ramen för gällande utlänningsrätt går det att göra en annan bedömning än den som Migrationsverket gör. Vi har sett att man i flera fall i migrationsdomstolar gör en annan bedömning och där man ser de här personernas skyddsskäl.

– Vi vill se att det kommer en styrsignal från Migrationsverkets rättschef kring en ny syn på religiösa minoriteter från Irak och deras skyddsbehov, säger Kristina Hellquist.

Sveriges Kristna råd, med höga företrädare för bland annat Svenska kyrkan, kräver att Migrationsverket omedelbart omprövar sin nuvarande syn, att förföljelse på grund av religion inte räcker för att ge de här personerna uppehållstillstånd.

Rådet anser inte att det finns några rättsliga hinder för svenska migrationsdomstolar att ge det asylskälet en större tyngd i de individuella svenska bedömningarna, något som Migrationsverkets rättschef och migrationsminister Tobias Billström tidigare hävdat.

I Linköpings Domkyrka samlades i går över 150 utvisningshotade irakier och berättade för politiker om deras svåra situation. Jan Johansson är diakon och har arbetat med flyktingar i decennier

Han vill nu att de hårt kritiserade flygningarna till Bagdad med många tvångsutvisade, inte ska få genomföras utan vittnen.

– Varje flyg som går med avvisning till Bagdad skulle ha ett medborgarevittne med ombord. Lyssnar man på dem som var med om transporten så säger de att det var fasansfullt och att de skrek av rädsla, medan polisen säger att det var lugnt. Det är det som skrämmer mig, att de två berättelserna går så spretande isär, säger Jan Johansson.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".