Scan:

"Köttbranschens veterinärer trovärdiga"

Att köttbranschens egna veterinärer nu granskar de gårdar som anklagas för vanvård av grisar är inget problem, hävdar slakterijätten Scan. Och redan i nästa vecka kan de polisanmälda gårdarna få börja sälja kött igen.

– Hur anställningsförhållandena ser ut spelar faktiskt ingen roll i det här fallet. Jag är helt övertygad om att veterinärkåren arbetar för svensk djuromsorg och för djurens bästa, säger Margareta Thorngren, kommunikationsdirektör på Scan.

Tidigare i veckan meddelade slakterijätten Scan att alla leveranser från de gårdar som polisanmälts stoppas tills vidare. Men redan nästa vecka kan kött från de polisanmälda gårdarna hamna i butikshyllorna igen. För Scan tänker inte avvakta länsstyrelserna eller polisens utredningar. Istället nöjer de sig med de kontroller som just nu genomförs av företaget Svenska Djurhälsovården.

– Ja, om man bedömer att det inte finns några avvikelser, då får man börja leverera direkt, säger Margareta Thorngren.

Svenska djurhälsovården är ett företag som ägs av slakterierna, och flera personer, djurskyddsinspektörer, forskare och veterinärer som Ekot talat med ifrågasätter deras trovärdighet eftersom de jobbar på uppdrag av branschen.

– Många veterinärer har problem med den dubbla rollen att ha en form av kundförhållande till djurägaren. Det är ett problem i sig, säger Dag Hultefors som är länsveterinär i Halland.

Och även om Scan litar på djurhälsovårdens veterinärer medger Jan Åke Robertsson som är vd för Svenska Djurhälsovården att det kan vara svårt att få reda på hur det normalt ser ut på gården eftersom deras kontroller anmäls i förväg.

– Det kan ju vara på det sättet när vi kommer på våra besök som är aviserade. Därför vi arbetar tillsammans med djurägarna och tillsammans med djurskötarna, och det kan ju vara så att vi ser olika bilder beroende på när vi kommer till besättningen, säger Jan Åke Robertsson.

Redan på tisdag räknar Scan med att kontrollerna ska vara klara. Men vad som kommer hända med gårdar som eventuellt underkänns vill Margareta Thorngren på Scan inte berätta.

– Det är ingenting som jag direkt kan kommentera, men det finns självklart planer för det. För djuromsorgen står i fokus här verkligen, säger Margareta Thorngren.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se