1 av 3
Barn tvingas till gatuarbete i den turkiska staden Midyat. Foto: Nuri Kino/SR.
2 av 3
Klicka för att se en film från staden Midyat (öppnas i extern spelare). Film: Nuri Kino/SR.
3 av 3
Serife Alp. Foto: Nuri Kino/SR.
Ekot granskar EU:s bidrag till Turkiet

EU-bidragen har inte gett resultat

Ekot har granskat EU:s stöd till Turkiet och visat på en rad brister. På resan genom sydöstra Turkiet träffade Ekot bland andra Serife Alp. Hennes kvinnoförening är i stort behov av EU-bistånd men nekas varje gång de ansöker.

Serife Alp berättar om en för Kiziltepe vanlig situation. En gift man hade kidnappat och våldtagit en ung kvinna som blev gravid.

Mannen hade inte betalat hemgift till flickans föräldrar. Mannens fru vände sig till kvinnokooperativet eftersom mannen krävde att hon skulle gå med på månggifte vilket hon vägrade. Även hon var gravid.

– Vi hann inte göra något innan mannen hade dödat den första frun och hennes 70-åriga mamma. Var finns samvetet? undrar Serife Alp.

Serife Alp är ordförande i Kiziltepes kvinnokooperativ. Förutom att de driver hemliga kvinnojourer så ordnar de också försörjning för ett antal kvinnor genom att laga mat och sälja i den kommunala matsalen.

Serife Alp bjuder stolt på linssoppa, kyckling och bulgur med hembakat bröd.

Jämställdheten är ett av de områden där utvecklingen går allra långsammast när det gäller att anpassa Turkiet till EU:s krav.

Serife Alp har sökt EU-pengar flera gånger men fått nej. Den komplicerade ansökningsproceduren är svår att klara för någon utan akademisk utbildning.

– Vi skriver ansökningar och skickar in dem men vi får nej. Det finns de som kan hjälpa oss att fylla i ansökningarna men de kräver betalt. Även kommunen krävde en andel av projektpengarna. Vi sökte hjälp på flera ställen men alla ville ha andelar. Till slut fyllde vi i en ansökan själva men fick inget svar. Ingen hjälp kom, berättar Serife Alp.

Iskander Debasso, socionom från Örebro, har flyttat hem till Midyat några mil från där Serife Alp bor för att hjälpa till att bygga upp samhället igen. Han börjar dock tappa hoppet. Han säger att inget blivit bättre i regionen, snarare tvärtom. Sydöstra Turkiets invånare är bortglömda.

Har EU-pengarna gjort att det blivit bättre för kvinnor, för jämställdheten, i sydöstra Turkiet?

– Nej.

Bättre för barn?

– Nej.

Jordbruk?

– Nej.

Utbildning?

- Nej.

Agar man barn också? Slår man barn i området?

– Prata inte skit. Du ser barnfabriker i massor, barnarbete i massor. De säljer vatten, tidningar, skomakeri. Man behöver inte diskutera sådana saker. Du har sett hur den där lilla killen skoputsade, säger Iskander Debasso.

Runt omkring oss på gatorna jobbar barn. De säljer frukt och hjälper sina föräldrar, putsar skor och gör allt annat än att vara i skolan. Det är som att tiden har stannat någonstans för länge sedan i sydöstra Turkiet.

Kontrasten är stark mot de ultramoderna kvarteren i Istanbul över hundra mil bort, med fashionabla restauranger, lyxiga affärer och välutbildade människor. Där träffar vi en centralt placerad källa inom den turkiska regeringen.

Han håller med Iskander Debasso om att alla EU-miljarderna inte hjälpt de fattiga. Regeringskällan vill vara anonym.

Han tycker att pengarna användes mycket bättre när det var EU-kommissionen som självt som tog emot ansökningar och skötte utbetalningar och uppföljning.

Vissa politiska reformer har ju skett och de har varit bra men de har skett helt oavsett EU:s pengar. Pengarna har inte fört Turkiet närmare EU, menar regeringskällan.

– Jag kan med säkerhet säga att EU-pengarna inte har hjälpt till att föra Turkiet närmare ett EU-medlemskap.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".