1 av 2
Bluffkonsulter arbetar för att tjäna pengar på EU-bidragen och utnyttjar många fattigare bönder. Foto: Nuri Kino/SR.
2 av 2
Foto: Nuri Kino/SR.
Ekot granskar EU-bidrag till Turkiet

EU-pengarna går till påhittade projekt

Föreningar som bara finns på papper och konsulter med falska visitkort som lovar beviljade EU-bidrag mot bra betalt avslöjas i Ekots fortsätta granskning av det stora ekonomiska stöd Turkiet har fått för att förbereda sig för att bli medlem i EU.

Det är första veckan i december och vi sitter bredvid en bonde på ett café utanför Mardin i sydöstra Turkiet. Vi har rest hit för att få en bild av omfattningen av biståndsfusket.

En man kommer fram till oss och presenterar sig som konsulten som bonden som hjälper oss har sökt. Den så kallade konsulten försöker övertala bonden att söka EU-medel, pengar som de, han och bonden, sedan ska dela på.

Vi bandar samtalet i hemlighet. För att skydda bonden har vi också förvrängt rösterna.

– Om du har tio hektar och godkänner att vi hjälper dig med ansökan lovar jag att du kommer att bli nöjd. Just nu står det stil vad det gäller bidrag men efter 2010 går det igen. För jordbruk får man 90 procent av staten men efter nyår kommer det att gå ned till 20 procent, alltså om ansökan kommer in efter nyår. Du måste bestämma dig snabbt nu. Säger du ja till vårt erbjudande söker vi redan imorgon. Nu är det alltså upp till dig, säger konsulten.

I Turkiets huvudstad Ankara känner alla berörda vi pratar med, myndighetsutövare som frivilligarbetare, till oegentligheter och rena bedrägerier i utdelningen av EU-medel.

Tjänstemän på turkiska EU-ministeriet och de myndigheter som delar ut EU-medel säger också att man känner till fuskare och försöker stoppa dem men att det är lättare sagt än gjort.

Vi bestämmer oss för att åka till landets fattigaste delar, där man påstår att bedragare utnyttjar det faktum att många bönder inte kan läsa och skriva.

Samma dag som vi bandar det första samtalet på caféet, det mellan bonden och den så kallade konsulten, tar vi hjälp av Mehmet, en annan bonde.

Vi ber honom ringa upp en annan så kallad konsult, en man som också är en känd bedragare i området. De talar med varandra flera gånger. Så här lät det sista samtalet:

– Hallå, har du ringt?

– Ja, jag ska förklara. Om du söker före 2010 kommer du att dra många fördelar.

– Nu vill vi veta hur mycket Ankara vill ha betalt? Om ni ordnar själva projektet, ansökan och följer hela förloppet hur mycket pengar vill de ha?

– Vi skriver ansökan och budget och ni behöver inte bry er om något, inte engagera er, utan det behövs bara femtio miljarder lire. 

Den så kallade konsulten vill alltså ha motsvarande 250 000 kronor för att hjälpa Memhet att ansöka om EU-bidrag.

Tillbaka i Ankara träffar vi två centralt placerade personer i de organisationer som delar ut EU-biståndet. Vi sitter på en restaurang och de vill berätta om annat biståndsfusk.

I Turkiets huvudstad har det instiftats nya ord för att beskriva de organisationer som har uppstått bara för att få EU-pengar.

De kallas till exempel congos, commercially oriented NGO:s, frivilligorganisationer med mål att gå med vinst, gongos, government oriented NGO:s, frivilligorganisationer som lyder under  regeringen, bringos, briefcase NGO:s, portföljorganisationer, är några av begreppen.

Bonden Mehmet i sydöstra Turkiet vädjar till EU.

– Om något, någon, ska kunna utveckla den här delen av landet så är det Europa, om någon ska bry sig så är det EU. Vi förväntar oss mycket, vi har sett hur EU har förändrat soptippar till trädgårdar. Men till det krävs dock att EU stoppar fusket, vi krävs på stora pengar i mutor och andelar för att överhuvudtaget kunna ansöka, säger Mehmet.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Mehmet heter egentligen något annat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista