Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Prisbelönta avslöjanden och gripande reportage från Ekots granskande reportrar.
Scenens sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 02.00

"Sexuella trakasserier på arbetsmarknaden avhandlas i jämställdhetslagen.

Som sexuella trakasserier räknas inte bara sådant sexuellt ofredande som är straffbart enligt brottsbalken utan alla beteenden med sexuell anknytning som uppfattas som obehagliga eller kränkande, till exempel löfte om förmåner i utbyte mot sexuella tjänster eller hot om olägenheter om sådana vägras, beröring, stirrande, uttalanden, gester, insinuationer eller bruk av pornografiska bilder.

Undersökningar visar att sexuella trakasserier är vanliga på arbetsplatserna, och de utgör därmed ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Arbetsgivaren har ansvar enligt arbetsmiljölagen, men i huvudsak skall trakasserierna behandlas med stöd av jämställdhetslagen.

Reglerna i lagen innefattar dels bestämmelser om aktivt arbete för att förebygga sexuella trakasserier, dels skadeståndssanktionerat förbud mot trakasserier från arbetsgivarens sida i enskilda fall. Det aktiva jämställdhetsarbetet syftar till att få till stånd en miljö där sexuella trakasserier inte förekommer.

Sexuella trakasserier i enskilda fall av en arbetstagare mot en annan faller i och för sig utanför jämställdhetslagen. Arbetsgivaren har dock vanligen enligt allmänna arbetsrättsliga principer skyldighet att utreda vad som förevarit och kan vara skyldig att aktivt motverka sådana trakasserier, till exempel genom tillsägelse, varning, omplacering eller uppsägning.

I vissa fall kan brott mot jämställdhetslagen föreligga om arbetsgivarens åtgärder för att komma till rätta med situationen är till nackdel för den trakasserade.

Det skadeståndssanktionerade förbudet för arbetsgivaren mot sexuella trakasserier avser enskilda fall, men inte heller det ger skydd mot sexuella trakasserier som sådana utan avser trakasserier betingade av att en arbetstagare avvisat sexuella närmanden från arbetsgivaren eller dennes företrädare.

Enligt allmänna principer gäller emellertid att sexuella trakasserier från arbetsgivarens sida strider mot god sed på arbetsmarknaden och utgör ett brott mot anställningsavtalet.

Bevisbördan för sexuella trakasserier åvilar den som påstår att sådana förekommit, och några bevislättnader medges inte, utan i princip krävs full bevisning enligt vanliga rättegångsregler."

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".