"Du får tänka på att han är en väldigt stor konstnär"

Anonym kvinnlig skådespelare på stor scen i stor stad

En regissör ville att jag skulle visa upp mig på ett konstigt sätt. Innan jag hade fått rollen skulle jag snurra runt och visa upp mig på ett sätt som en man nog inte hade behövt göra.

Samma dag jag hade fått rollen gick jag fram för att tacka. Då ville han att jag skulle snurra runt igen och han ville känna på mig, känna om jag var "rätt" för rollen. Det var tydligt att han tänkte på mig och tog på mig på ett sätt som inte var professionellt, utan mer sexuellt. Det var långsamt och intimt och även om det bara är på magen blev det väldigt tydligt vad han tänkte.

Jag blev upprörd och gick till teaterchefen och varnade för att jag inte vill vara med i uppsättningen om det händer igen. Teaterchefen svarade att så klart får inte regissören göra så men "du får tänka på att han är en väldigt stor konstnär". Jag vågade inte riktigt säga emot, men det kändes för jävligt.

Regissören sökte upp mig några dagar senare och var lite ursäktande. Det var kanske tur i oturen att det hände, för sen lät han mig vara ifred, så det var nog bra att jag gick till ledningen och markerade.

En skådespelare som jag hade ett bra samarbete med. Han var mycket äldre men det fungerade jättebra. Plötsligt en gång bakom scenen innan vi skulle in så kände jag ett stadigt grepp bakifrån. Han tog med båda händerna ett stadigt grepp om min rumpa. Jag blev jätteförvånad och vände mig och så var det han. Jag sa något litet typ "vad gör du?". Precis några sekunder efter skulle vi in på scenen. Det fanns inget att göra, jag kunde inte bli arg, kunde inte säga något, det var bara att gå in och spela och försöka glömma.

Jag kände mig smutsig, det var äckligt och det satt i hela föreställningen. Jag kände mig darrig och undrade över hur jag tänkt, hade jag missuppfattat hela vår relation. Jag ville inte att det skulle rinna ut i sanden så jag gick till chefen och berättade vad som hade hänt och att det inte var ok för mig. Jag ville att chefen skulle veta om det hände fler gånger, jag ville att den ansvarige för teatern skulle veta vad som händer på hans arbetsplats.

Reaktion var att det inte var bra, punkt. Jag pratade sen med den här mannen för det låg kvar och skavde i mig. Jag tänkte att han skulle förstå direkt, att han också gått runt och tänkt på det. Men det hade han inte, han var förvånad. Han såg inte det som att han hade tafsat. Han förde över ansvaret på mig, som om det var jag som hade sexualiserat det hela, det var jag som fick driva och ta upp det här, sen var det mitt fel för att jag hade missuppfattat situationen. Han lovade att det inte skulle hända igen och det har det inte.

Jag tror att anställningsförhållandet spelar stor roll för hur stor risken för sexuella trakasserier är. Vi yngre tjejer som är där tillfälligt, vi vill stanna kvar, få bättre roller. Det är känsligt om det blir något fel eller om det blir grus i maskineriet, något som stör konsten, typ sexuella trakasserier. Speciellt om någon mäktig man går till chefen och säger att henne kan vi inte ha med, det är så mycket som står på spel om man uppfattas som för besvärlig eller för känslig.

Jag har aldrig fått någon information om vad jag ska göra om det händer på någon arbetsplats, det finns ingen kunskap om hur jag ska göra i så fall.

Att gå till facket eller till skyddsombud, det har jag aldrig tänkt på, jag vill fortsätta jobba med de här männen och vill inte att det ska bli något krig eller något jobbigt stormöte. Jag vill inte ha facket involverade, det känns bara jobbigt. Vad skulle facket kunna göra åt att han tog mig på rumpan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".