Frågor och svar om Kvinnoregistret

Ekot kan i dag avslöja polisens hemliga register över kvinnor som anmält misshandel. Här är en rad snabba frågor och svar om registret.

Vilka kvinnor är registrerade?

- De kvinnor som finns listade i databasen förekommer i regel i polisanmälningar om misshandel eller hot från närstående. Det kan handla om en kvinna som anmält att hon blivit fysiskt och/eller psykiskt misshandlad av sin make/sambo/pojkvän eller en före detta. Det kan också röra så kallade hedersrelaterade brott, där en kvinna anmält en bror, far eller familj för att ha kontrollerat, styrt eller misshandlat henne.

Hur många kvinnor är registrerade?

- Ekot vet inte exakt hur många kvinnor som registrerats. Men uppgifter som vi tagit del av via flera källor talar om att det rör sig om minst 2250, men det kan röra sig om uppemot 3000 kvinnor, förmodligen ännu fler. Eftersom det inte går att ange en exakt siffra har vi valt att i rapporteringen uppge "fler än 2000".

Hur länge har Kvinnoregistret funnits?

- De allra första registreringarna skedde 2004. Sedan dess har polisen fört in uppgifter om hundratals misshandlade och hotade kvinnor varje år. 

Hur är Kvinnoregistret uppbyggt?

- Registret består av Excelfiler som ligger utanför polisen vanliga anmälningssystem. Det finns en Excelfil för varje år sedan 2004. I databasen kan poliserna lätt skriva in sökord - exempelvis "ADHD", "borderline", "psykiska problem", ”rom”, ”muslim” - och snabbt få upp alla kvinnor som av polisen beskrivits på det sättet.

Var finns registret lagrat?

- Excelfilerna bevaras hos Brottsoffergruppen vid Södertörn i södra Stockholm. Södertörn är ett distrikt inom Stockholmspolisen. Men det är oklart om registret har spridits till andra distrikt eller myndigheter. 

Hur många inom polisen har haft tillgång till Kvinnoregistret?

- Genom åren har minst 20 personer fört in uppgifter i registret och haft tillgång till det. Det innebär att det enligt Polisdatalagen är ett så kallat ”gemensamt tillgängligt register”.

Är det enbart kvinnor i registret?

- Nej. Under registrets tidiga år fanns även andra personer med, t ex både manliga och kvinnliga rånoffer och ungdomar som blivit misshandlade. Men efterhand utvecklades registret till att bli ett i praktiken rent kvinnoregister, där så gott som uteslutande uppgifter om misshandlade och hotade kvinnor skrevs in. Uppskattningsvis är mer är 95 procent av de registrerade personerna kvinnor som anmält att de blivit slagna eller hotade av en närstående. 

Vad är syftet med registret?

- Det finns, enligt Ekots källor, en bild inom polisen att det är en viss typ av kvinnor som söker sig till våldsamma män. För att kunna följa kvinnorna så startades registret. Konsekvensen blev en massregistrering där polisen även fört in mängder med känsliga personuppgifter.

Har Ekot tillgång till registret?

- Nej.

I registret beskriver polisen vissa kvinnor som t ex mytomaner eller att de överdrivit beskrivningen av det brott de anmält. Kan inte det vara sant? Och är det i så fall inte bra att polisen skriver detta om kvinnorna?

- Den juridiska prövningen av de enskilda fallen får domstolarna stå för. De kvinnor som vi varit i kontakt med har reagerat kraftigt på de uppgifter som finns om dem i registret, och de menar att det försvårar deras möjligheter att få hjälp i framtiden. De är rädda att polisen redan skapat sig en felaktig bild av dem. Dessutom reagerar även tillsynsmyndigheterna kraftigt på våra uppgifter om registret. Sannolikt kommer hanteringen att prövas av berörda myndigheter.

Är registret sanktionerat av högre chefer inom Stockholmspolisen?

- Det är en fråga vi just nu arbetar med att försöka få svar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista