Kokgrops-mat

Gräv en grop att laga maten i! Manne Ryttman tipsar om fisk med bakad potatis och fyllda äpplen till efterrätt. Maten sköter sig självt medan du kan ha en härlig stund i skogen.

Gör en eld. I den lägger ni stenar av knytnävstorlek. Låt de sakta hettas upp och bli riktigt heta. Det tar ca 1 tim. Under tiden gräver ni en grop. Tag försiktigt bort grästorvorna på ett område ca 40x40 cm. De läggs vid sidan om. Gräv sedan gropen så den blir ca 30 cm djup.

Förbered maten:
Ta en hel fisk, abborre är gott. Gnid in fisken med salt och fyll magen med eneris och krydda med salt. Slå in fisken i folie eller smörgåspapper och riktigt blött tidningspapper.
Tag några potatisar och slå in dem en och en i folie.

Efterrätten: Kärna ur äpplen och fyll hålet med havregryn, kanel och honung eller sirap. Slå in varje äpple i folie.

Dags att tillaga: När stenarna är riktigt heta tas de från elden med en spade och läggs på botten av gropen. Hela botten ska vara täckt av sten. Ovanpå dessa lägges matpaketen. Lägg heta stenar runtom också. Täck hela gropen med de grästorvor som blev från gropgrävningen.

Vänta ca 45 min. Sen är det bara att packa upp all mat och äta en riktigt god höstmiddag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".