Om Livet & Döden

Programledare Eric Schüldt tillsammans med redaktören Danjel Nam.

Allting började med en välkänd dikt av Gunnar Ekelöf.

Enkel är födelsen:
Du blir du
Enkel är döden:
Du är inte mera du
Det kunde ha varit omvänt
som i en spegelvärld:
Döden kunde ha fött dig
och Livet släckt ut dig
det ena såväl som det andra –
Och kanske är det så:
Ur Död är du kommen, långsamt
utplånar dig Livet.

Utifrån de raderna bestämde vi oss för att göra ett radioprogram.

Det kom att handla om tro. Om vad tro kan betyda i en sekulär och postmodern omvärld. Men missuppfatta oss inte nu. Tro och religion behöver inte betyda samma sak (även om det ibland givetvis gör det).

Att journalistiskt göra program kring tro handlar för oss om att gestalta människors olika synsätt. Att se med andras ögon.

Rent konkret skulle man kunna kalla det för New Journalism i radioformat. Gränsen mellan berättare och berättelse suddas ut. Via associationer går lyssnandet från bild till bild. Verklighet möter overklighet. Det viktiga är aldrig vad som är sant eller inte. Den frågan får andra svara på. Det enda vi varit intresserade av är att göra radio om människans gränslöshet, om mystik, kultur och vetenskap. Och om skärningspunkterna där emellan. 

Det handlar om överlevarna, de som valt att leva sitt liv i mörker, om de tålmodiga, om de naiva, om de djupt troende och om de största tvivlarna. 

Livet & Döden är ett livsfilosofiskt kulturprogram i Sveriges Radio P1 som sänds från och med den 3 april och tjugofyra veckor framåt.

I nya säsongen intervjuas bland annat Gaahl, Therese Bohman, Signe Siemsen, Jenny Tunedal, Tiina Rosenberg och Joey Tempest. 

Sändningstiderna är lördagar 1503, med repristid söndagar 0830 samt måndagar 2330. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".