Om programmet

På jakt efter Europas identitet

Europa, en femtedel av världens yta. Några hundra miljoner invånare. Modernismens vagga, kolonialismens moder, två världskrig. Den europeiska historien rymmer stordåd och gigantiska fiaskon. Och vi européer vilka är vi egentligen? Och har vi en gemensam själ, tanke, identitet eller är det de nationella identiteterna som utgör Europa?

Sveriges Radio åker i sommar ut på en Europaturné, en interrailresa runt kontinenten. Kjell Albin Abrahamson blir vår ciceron längs denna resa till nio städer i lika många länder. Identitet, demokrati, politik, ekonomi och EU är ämnena. Vi får en doft av Europas kulturliv, litteratur, musik och filosofi från förr och nu. Medverkar gör politiker, författare, musiker och skådespelare i samtal om Europas själ.

Med på tåget finns reportern Tove Leffler som då och då hoppar av för att ta pulsen på människorna i Europa. De åker bland annat till Berlin, Rom, Gdansk, Sarajevo och Paris.

I restaurangvagnen filosoferar bland andra Jasenko Selimovic, Alexandra Pascalidou och Susanne Alakoski om identitet, hemvist och tillhörighet i dagens Europa.

Häng med på spaning efter svaret till sommarens stora fråga: finns det en gemensam europeisk identitet? Vad består den av? Hur yttrar den sig och vad betyder den för oss i Europa?

Producent för ”På spaning i Europa” är Naila Saleem.

Programmet görs av produktionsbolaget Massa Media i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista