snart på banan

fuck, glömde fota mitt första intervju-offer. och då möttes vi ändå i hennes hem i en radhusförort till malmö och hennes man kom hem och allt var hejdundrans gemytligt. väldigt photo-opportunity.
vi satt alltså i hennes kök och diskuterade, eller försökta diskutera någon form av gemensam europeisk identitet. margareta popoola är född i malmö. hennes mamma var halvt dansk, halvt finsk, hennes pappa svensk. själv tyckte hon aldrig att det varån gon direkt skillnad på danskar och svenska när hon var liten. hon bort fortfarande i malmö. bron trodde hon inte på ”förrän hon såg den”.

hennes man julius är född i nigeria. de träffades 1974 i österrike och bodde där ett tag innan de flyttade till malmö.
”jag försökte förklara för honom att det var en by vi skulle komma till. då skulle han kanske inte bli så besviken”, sa margaret.
julius längtade hem de 10 första åren. i dag säger han att han är från malmö.
europé? jo, visst. men först malmöit. det är viktigast. han värnar om traditioner. på julafton har man inte ketchup på bordet.
de har tre barn. en är gift med en iranier. de är alla sekulära, utom en son som blivit praktiserande muslim.
men de bor i malmö.

inte så konstigt kanske att den europeiska identieten inte var den första som dök upp, eller ens den tredje eller fjärde. möjligtvis en geografisk tillhörighet, men knappast mer.
nej, malmö. vi är från malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista