il pleut toujours

Jag har alltså världens långsammaste nät här på hotellet, men sammanfattningsvis ösregnar och åskar det i Paris. Jag fastnade på en bar i Marais i säkert två timmar innan jag beslutade mig för att trotsa regnet och gå hem. Nu, på hotellet, blöt. Men fransk tv visar - mellan inslagen om la grippe porcine - konsert med Grace Jones och Iggy Pop! Fantastique!

På baren i Marais läste jag Rasismer i Europa som verkligen känns som nödvändig läsning inför detta projekt. I går var jag lite uppgiven kring allt och kring min egen ingång i det här. Hur blir man inte en vedervärdig essentialist och rasist själv? Hur viktigt är det här? Hur gör jag för att inte bekräfta en bild av ”vi” och ”dem”? Men i dag träffade jag en taxi-chaufför som på ett väldigt vettigt sätt förklarade det bisarra i en gemensam europeisk identitet genom att jämföra med en familj och alla olikheter som finns där. Sedan möte jag professorn Henry Laurens på College de France som var klok, men förvånande positiv och på det sättet kanske lite verklighetsfrånvänd?

Han pratade på som en bok om multipla och sköra, rörliga, identiteter, men fördomar och rasism var han mindre peppad på att diskutera.

Sen mötte jag några tjejer på Place de Sorbonne som tydligt såg en europeisk identitet och dessutom tyckte att den va viktig: ”någon måste ju stå emot USA. Ja, just det, det är ju också ett synsätt. 

På fransk tvi just nu: Sarkozy i Spanien.

Utanför mitt fönster: åska.

I mitt huvud - sova....