Wellness center 31st floor

I går var en dag av ösregn. I dag var en dag som började med 23 grader och sol. Sen kom åskan och jag fastnade på Centret för samtidskonst i Ujazdowski-slottet i två och en halv timme. Iofs inte en oangenäm plats att fastna.

I går försökte jag köpa biljett från Budapest till Sarajevo på Warszawas central. Det gick inte alls. Men! vilken cool station det är. Den ser minsann inte ut som tågstationer i resten av Europa.

Jag som hade börjat tro att tågstationerna vad det som förenade oss Européer - rent estetiskt. Så var alltså icke fallet. Här tillämpas en helt annan slags arkitektur. Inga korslagda stålrör i taket här inte. Smakfullt.

Jag har dock förståt att min naiva fascination för kommunistestetiken inte tas så väl emot här. Allt jag älskar förbehållslöst, ger Warszawaborna som minns tiden innan 1989, rysningar. Som t ex Kulturpalatset. Min pappa var där 1975. Nu är jag här.

I går gick jag runt i Warszawa nya gamla stad, det är ett märkligt ställe. Känns lite som Disneyland, typ. Det var i alla fall livat och anordnades någon form att konsert för världen barn eller vad det var. Jag gick hem till hotellet och somnade i stället. Tur var ju det, för då vaknade jag tidigt så jag kunde utnyttja hotellets wellness-center på våning 31. Helt själv gick jag på bandet i arla morgonstund och såg solen stiga över Warszawa. Helt min smak. Sedan promenerade jag alltså till Konstmuséet i det gamla 1600-talsslottet som byggdes av Sigmund III Vasa men brändes ner av en svensk armé några år senare. Nu härbergerar det alltså samtidskonst. De visade bland annat videoverket Western Union: small boats av Isaac Julien, som jag gillade mycket faktiskt. Väldigt effektfullt (kanske lite för övergjort ibland, men på det stora hela ett bra videoverk) och dessutom med ett mycket viktigt budskap. Handlar alltså om de afrikaner som försöker fly till Europa med båtar och drunknar på vägen. Ett nog så brännande ämne i min research också. I morgon ska jag träffa Dorota och Slawomir på Krytyka Polityczna (Politisk kritik) och då ska vi prata om det här med Fort Europa, bland annat.

För övrigt köpte jag fantastiska kål- och svamppiroger som take-away som jag åt samtidigt som jag redigerade klart reportage från Rom och Berlin. 16zl för 10 stycken var ju billigt! Och gott. Men den där köttsåsen man får till? Kan någon förklara den för mig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista