Basilika i Rom

Aten/Rom

Aten - Underverk i solen

Aten är Greklands huvudstad och där bor ungefär 40 % av landets befolkning. Staden har växt snabbt sedan andra världskriget. Luften och vattnet är numera förorenat av de stora metall- och kemiindustrierna som ligger i området. Inte direkt de sagolika miljöer vi turister upplever i den grekiska övärlden eller i filmen Mamma Mia.

I Aten föddes demokratin. Besökare frossar i det förgångna och kravlar sig upp under den stekheta solen på en av världens kända klippor. På toppen av Akropolis ligger ett av världens sju underverk - Parthenon. Grekerna brottas med helt andra svårigheter. I december 2009 sköts en ung pojke ihjäl av polis i samband med stenkastning. Detta ledde till kravaller mellan ungdomar från alla samhällsskikt och ordningsmakten. Missnöjet följdes av demonstrationer där  många fler än de unga deltog. Grekerna har tröttnat på korruptionen inom såväl politiken som polisväsendet.

Rom - De sju kullarnas stad 


Den eviga staden som alla vägar bär till. Italiens huvudstad Rom, en plats där man bokstavligen snubblar över historien. Colosseum och akvedukterna, Spanska trappan och Fontana di trevi där Anita Eklund badade i filmen "La dolce vita". Rom är inte längre Europas centrum men fortfarande katolska kyrkans maktbas.  

Som turist är det svårt att bli besviken i Italien. Medelhavsmaten är läcker och vinet välsmakande. Italienare identifierar sig först med sin region och i andra hand med sin nation. Det är stor skillnad mellan landets olika delar såväl ekonomiskt som kulturellt. Norra Italien är starkt industrialiserat medan jordbruket är viktigare i söder, där arbetslösheten också är betydligt högre.  

Romarna är dock överens på en punkt:

"Romanus sum, Jag är romersk medborgare".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".