Chatt med Alexandra 16 juli

Denna torsdag hade vi lite otur med tekniken och kom därför igång senare än utlovat. Vi beklagar förstås detta.

Trots allt hann vi avhandla många intressanta ämnen.

Alexandra Zazzi:Hej alla lyssnare i sommarvärmen, jag har fortfarande semester på Gotland och sitter ute i en syrénlund och väntar på Era härliga frågor. Efter det tänker jag promenera till sjön i närheten och simma. Ikväll äter jag Gotlänska jordgubbar med gotlänsk grädde. Naturen är underbar och värd att skydda!Välkomna in i min chatt kl 11.00! Alexandra
Moderator:
Moderator:Kära lyssnare och chattare, tyvärr var tekniken inte på vår sida i starten av chatten så därav är vi sena! Nu rullar det på!
Evy Westman:Vilket salt ska man köpa om man vill fortsätta att må bra? Med eller utan jod? Tacksam för svar!
Alexandra Zazzi:Hej och tack för din fråga, vi har haft lite problem med chatten och svarar så fort vi kan. När det gäller salt beror det på var man bor, bor man nära hav behöver kroppen ingen extra jod.
Christina Älfst:Berätta för din eko-familj hur man kokar välling eftersom de inte vet att man kan göra det själv
Alexandra Zazzi:Du har rätt, många moderna familjer har glömt de gamla recepten. Vi får väl göra ett radioprogram som väcker liv i de gamla matkunskaperna
Bo Bengtsson:Mormor samlade noga ihop äggskal, mortlade ner dem till typ grus, och sen gavs skalen till hönsen. Varför säjer renhållningsförvaltningen i Sthl att jag inte får göra så, att lämna skalen i närmsta park. "fåglarna förväntar sig bättre föda" fick jag till svar. Kan jag äta upp skalen själv?
Moderator:Ja, farmor och mormor de visste minsann hur man skulle källsortera. Tänk vad jag funderade över varför farmor hade en slaskhink under diskbänken i alla år...så oerhört modern och före sin tid hon var!
Agneta i Sikeå:Hej Alexandra! Du menar att ett av de största problemen i Sverige är att vi kastar bort 1/3 av all den mat som vi köper. Hur ska vi komma till rätta med detta gigantiska problem? Hälsningar från Sikeå Hamn med eget Lamm- och kalvkooperativ
Alexandra Zazzi:Ja det är ett enormt problem! kunskap, kunskap och åter kunskap i köket hjälper enormt. Då kan man ta tillvara på rester och köper hem i lagom mängt. Vi hoppas inspirera till dettta i klimatsmart mat!
Ylva Matrisse:På vilket sätt är Kyckling eller Kalkon "klimatsmart"? Hur föds kycklingar/kalkon upp i världen? Fågelinfluensan har ju krävt människoliv och kycklingar/kalkoner lever ett förfärligt liv......
Alexandra Zazzi:Mängden växtmaterial för att få fram mängden ätprotein är mycket mindre än fläsk och nöt. Det ger dessutom få utsläpp i med djurfarmarna. Min hjärtefråga är att djuren även mår bra under sitt liv och att djurhållningen är etisk riktig.
Anneli:Menade Annichen Kringstad att det skulle vara bättre att 50 personer i Bromma, som vill ha ekologiska ägg, sätter sig och åker ut till Ekerö för att köpa dem av "bonden", än att man lastar äggen på lämpligt transportmedel och kör dem till butiken i Bromma? "För stort engagemang", ja, och så vansinnigt opraktiskt.
Alexandra Zazzi:Ja, det skapar en del praktiska bryderier. det viktiga är alltid att vi inte går över ån efter vatten.
Alexandra Zazzi:En idé är att man kanske kan försöka skapa närliggande marknader i samhället där bönderna tar in sina ekovaror och vi storstadsbor kan åka så kort som möjligt och storhandla. Detta kommer öka urvalet, skapa månfald och hålla varor i säsong. förhoppningsvis kan bönderna också få en del av pengen så att den inte försvinner i mellanhänder.
Alexandra Zazzi:En liten försök till svar på Bo Bengtssons fråga. (Tänk på att jag är kock och ingen hjärnkirurg) Parker är ingen naturlig ekomiljö och därför vill man nog inte ha äggskal i den miljön. När det gäller äggskal så innehåller de en hel del kalk och är det kokta så är de väl inte farliga att äta fint krossade. Vare sig för människa eller fågel.
Moderator:Vi börjar strax avrunda chatten! Kom in med era sista frågor, eller eposta gärna meny@sr.se
Evy Westman:Ett av mina barnbarn vill bara ha räkor, pizza och pannkakor? Har du några bra barnmatstips som jag kan fresta honom med?
Alexandra Zazzi:Hej Evy, bästa sättet är att från början vänja barn vi alla sorters smaker, barn äter det vi föräldrar äter. I mellanöstern är det spiskumminkryddat, i Italien med lök och grönsaker, i Japan rå fisk med pepparrot. det är vi som skapar vanorna, inte de som väljer. Har barnen bestämt sig, så tar det tid att ändra. Ett sätt är att så mycket som möjligt göra maten spännande, låta dem ta del av din längtan efter ett speciellt lamkött eller grönsak. Servera dem allt och låt dem inte välja. Säg dessutom att det är vuxensmak på vissa saker och när de blir stora kommer de ha lärt sig. Låt dem smaka på allt, tvinga dem inte men ge dem inget annat. Fortsätt så försiktigt och med entusiasm. Barn smittas av vår glädje i maten. Hoppas det hjälper! lycka till!
Moderator:
Liljan:Finns det jordärtskockor i sverige! Det är väl bättre med andra rovor?
Alexandra Zazzi:Hej Liljan, jordärtskockor finns i Sverige och växer som ogräs. Går att lagra länge i rätt, sval miljö och innehåller massor av fibrer och nyttiga ämnen. De är jättebra mat och klimatsmart. Skiva ned ett par stycken i gratängen tillsammans med potatis, ljuvligt gott!
Linnea Annmo:Är det okej att kasta bananskal, apelsinskal, kaffefilter och hushållspapper i komposten? Vi har en egen hemma som vi slänger maten i. tack för fantastiskt program!
Alexandra Zazzi:Hej, vissa saker kan ta lite längre att förmultna, banan fibrer t.ex men det går bra efter tiden haft sin gång. Tänk logiskt, hur uppför sig det du skall slänga, känns det som det skulle funka, prova. det värsta som kan hända är att du måste ta ur det ur jorden när du tommer komposten. var dock försiktig med saker som kan vara giftiga, karftigt sura eller kraftigt basiska.
Henrik Grönvall:Närodlat o storstad - jag ser två hakar i resonemanget. 1) många i storstäder har inte bil, spec i Stockholm. Hur kommer man till "bonden" då? 2) är det klimatsmart att alla tar bilen från stan till "bonden"? Ska man handla både ägg och något annat måste man i så fall dessutom kuska runt rätt många mil med bilen, varje vecka.
Alexandra Zazzi:Hej Henrik, helt riktigt inlägg se svaren längre ned i chatten. jag håller med dig helt!
Alexandra Zazzi:Kära härliga lyssnare, tack ännu en gång för en bra chattstund. Jag växer med Era frågor och måste tänka och hitta nya lösningar i min strävan att bli lite bättre mot naturen och mig själv. Vi hörs om en vecka! Alexandra
Moderator:Tack alla lyssnare för alla bra frågor och inlägg! Hoppas vi hörs igen nästa vecka! Härmed avslutas chatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".