Extra köttigt P3 Kultur vandrar genom våtmarker och pratar om paria

P3 Kultur fortsätter att vältra sig i kroppslighet i onsdagens program. Den här gången handlar det om kropparna som kulturen och samhället helst vill gömma undan eller till och med förneka. Dels de haltande, förvridna och permobilburna funktionshindrade. Och dels de luktande, håriga och fuktiga kvinnokropparna.

P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen intervjuar poeten och aktivisten Adryan Linden, som har en allvarlig genetisk muskelsjukdom och som i kortfilmen Paria håller ett slags stridstal mot en värld som föraktar förvridna kroppar. Rädslan för det okända, det fula och groteska är också rädsla för livet, menar Adryan.


Reportern och krönikören Annika Marklund och Anna Larsson, krönikör och redaktionschef på Amelia, kommer till programmet för förklara varför alla bör läsa den Charlotte Roches uppmärksammade och äckelhärliga roman Våtmarker, som nyligen getts ut i svensk översättning. Den sekretflödande boken tar hjälp av alla slags kroppsöppningar och -utsöndringar för att göra upp med våra pseudoreligiösa idéer om intimhygien och ”ansad naturlighet”.

Det blir också en uppdatering från självhjälpsboksfronten, ett litet genombrott i P3 Kulturs deckarskrivarprojekt (gå till ) samt en sommartwittrare. Och så har det blivit det dags för sjösättning av det paparazziliknande programinslaget ”Kulturens Baywatch”.

Se Adryans Lindens filmer: