P3 Kultur känner in den terapeutiska kulturen

P3 Kulturs innerliga temavecka om självhjälp och personlig utveckling rullar på. Och programledaren Johanna Koljonen håller sig för andra dagen i rad på spikmattan.

I onsdagens program vänder sig populärkulturkännaren och filmkritikern Teresa Axner inåt och gräver i sina egna problem med självhjälpslitteraturen. Hur kommer det sig att hon gömt sin Mia Törnblom-bok bakom de andra böckerna i hyllan? Varför tycker hon att självhjälp är så fult – egentligen.

Johanna Koljonen kallar in en spetskompetens för att prata om ”den terapeutiska kulturen” – vårt samhälles växande djungel av relationsråd, managementlitteratur, coachning och supernannies. Hon pratar med Thomas Johansson, professor i socialpsykologi vid Institutionen för kultur, estetik och medier vid Göteborgs universitet. Thomas, som skrivit en trilogi av tankeväckande och underhållande böcker om självhjälpssamhället – Makeovermani, Experthysteri och Managementsyndromet – ger svar om vilka ideologier som döljer sig i gör-det-själv-psykologin och huruvida Dr Phil är en kvacksalvare eller inte.

P3 Kultur-studions spikmatta blir även en psykologsoffa när Johanna berättar om sina innersta känslor inför Steve Harveys Mars/Venus-inriktade relationsrådgivningsbok Act like a lady, think like a man.

Och när vi ändå håller oss på spikmattan: P3 Kultur testar endorfinhalten i en gammal hawaiidoftande och new age-klingande Kraftwerklåt från 1973.