En sommar i spikmattan på bara två timmar

Fredagens P3 Kultur blir i vanlig ordning ett sprakande och själsligt stimulerande sammandrag av den gångna terapi- och självförbättrarveckan. Låt P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen ta med dig på en inre resa förbi följande hållplatser:

* Martin Ingvar, professor i integrativ medicin vid institutionen för klinisk neurovetenskap, förklarar hur det går till när mattans plastpiggar kickar igång kroppens egen morfinfabrik – och att det det inte har några som helst dokumenterade hälsoeffekter.

* Jonas Mosskin, grundare av föreningen Psykologer ser på film, och filmkritikern Teresa Axner slår sig ner på bland studiogolvets kuddar för ett samtal om vilka terapiformer som dominerar på våra filmdukar och tv-skärmar. Är kognitiv beteendeterapi för rationell och omystisk för filmiskt berättande? Har Lars von Trier lyckats skapa världens första KBT-skräckis med Antichrist? Hur ser framtidens terapiscener ut?

* Johanna Koljonen pratar om vår tids enorma behov av självhjälp med Thomas Johansson, professor i socialpsykologi och författare till den självhjälpskritiska boktrilogin Makeovermani, Experthysteri och Managementsyndromet.

* Deckarskolan ringer in till lektion i hur man undviker klyschor.

* Miniserien ”Musik på spikmattan” avslutar sökandet efter den perfekta avslappningsmusiken med didgeridoo och säckpipa.