Etiska slampor, straggots i discolandet och heterohatets dag

P3 Kultur har drabbats av en släng av Pride och vältrar sig därför i stolthet och skam. I torsdagens sändning möter du instiftaren av en ny antiheterosexuell högtidsdag, heteros som vill k-märka bögkulturen och en bok om slampighetens etik.

Den 29 augusti firas den nyinstiftade helgdagen Heterohatets dag i Göteborg. P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen pratar med Zafire Vrba från Göteborgs queerinstitut om hur firandet ska gå till – det handlar bland annat om närproducerad ultrafeministisk porr och subversiva odlingslotter på heteronormens ruiner.

Det blir också ett rejält discosamtal i P3 Kultur-studion. Discokännaren, klubbentreprenören och musikjournalisten Stefan Thungren förklarar att straggot är det nya whigger – och varför straighta, vita nördmän så gärna så gärna vill låtsas att de är svarta homosexuella discomän på 70-talets dansgolv i New York.

Av bara farten bjuder Stefan dessutom på en snabb genomgång av discohistorien, från Stonewallupproret via David Mancusos skäggiga hemmafester till den homofoba  ”Disco sucks”-backlashen och ända fram till våra dagars norska nydiscotomtar.

Dagens dubbellektion i deckarskolan handlar om behovet av gott och ont i kriminalromanernas världar och hur man undviker att skriva läsaren på näsan. Det avslöjas också vem av P3 Kulturs deckarlärare Mari Jungstedt, Jens Lapidus och Arne Dahl som prenumererar på facktidskriften Kriminalteknik.

En ny självhjälpsbok läggs också på dissektionsbordet – Dossie Easton och Catherine A. Liszts Ethical Slut, ett slags handbok om hur man ägnar sig åt polyamori och öppna förhållanden utan att såra några andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista