Queeraktivism, reportageteater och homovinklad kiosklitteratur

Fredagens P3 Kultur är en sprakande radioregnbåge av stolthet, skam och subversion. Det göttaste ur veckans program samlas ihop i ett normbrytande och Pride-doftande greatest-hits-kavalkad. Det blir queeraktivism, reportageteater, homovinklad kiosklitteratur och svenska folkets egen skam-topplista.

P3 Kulturs Johanna Koljonen leder paraden genom följande programpunkter:

Skådespelarna Mattias Brunn och Mårten Andersson intervjuas om arbetet med att göra teater av Johan Hiltons uppmärksammade reportagebok No tears for queers. Den handlar om homofoba mord i Sverige och USA – ett ämne som i dagar som dessa är viktigt att belysa, eftersom antalet hatbrott ökar i Sverige.

Har homokulturen blivit alltför lik det straighta samhället? Elin Sandström Lundh och Cristoph Fielder, författarna bakom den nyutkomna queerreportageboken Vi är misfits, och Stefan Ingvarsson, förläggare och en av pennorna bakom debattboken Bögjävlar, diskuterar hur trångt det egentligen har blivit under HBT-regnbågen.

P3 Kulturs reporter Sara Lundin har pratat om romantisk kiosklitteratur, genans, skam och snusk med prästen och HBT-debattören Lars Gårdfeldt, som nyligen kommit ut med romanen På knä i Köpenhamn, vilken är Sveriges allra första pulproman med bögperspektiv.

Zafire Vrba från Göteborgs queerinstitut berättar om normbrytarnas nya högtid –

Heterohatets dag!  I år har denna byggts ut till en hel långhelg som börjar redan på Transfettisdagen och sedan bockar av både Jungru Maria självbefläckelsedag och heterohatsafton innan den kulminerar den 29 augusti. Zafire bjuder också på några subversiva trädgårdstips.

Har du skolkat från Deckarskolan? Lugn, bara lugn – fredagsprogrammet innehåller en extrainsatt lektion om tydlighet och trovärdighet i kriminalromaner. Dessutom får våra mentorer Mari Jungstedt, Arne Dahl och Jens Lapidus frågan om de inte blir sugna på att begå brott istället för att bara skriva om dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista