P3 Kultur hackar verkligheten

Efter kroppen, själen, normsamhället och makten tar sig P3 Kultur an hela verkligheten – för den är nämligen öppen för diskussion. Vi diskuterar pervasiva spel – ett slags lajvande som pågår under ytan bland vanliga miljöer och människor. Vi pratar om konst som öppnar dina ögon så att du kan se matrisen – och vi försöker radera oss själva från internet. P3 Kultur, med programledaren Johanna Koljonen, hackar verkligheten hela veckan lång!

Först ut i den realitetstänjande veckan är en intervju med Jaakko Stenros, forskare vid Hypermedialaboratoriet vid Tampere University i Finland och en av författarna bakom boken Pervasive games. Den handlar om en typ av spel vars gränser i tid eller rum har kollapsat, där man inte vet vem som spelar, eller där det inte är klart vad som är verkligt och vad som är fiktion. Det kan röra sig om allt från ett parti av lajv-Pac Man, iscensatt i det fördolda på Manhattans gator, till serier av ihopkopplade fruktattentat som kan inträffa var som helst, när som helst.

http://pervasivegames.wordpress.com/

Därefter är det dags för reportern Märta Myrstener att utmana den digitala verkligheten. Märta har nämligen fått nog av Internet och beslutat sig för att hoppa av. I en serie reportage med start i tisdagens P3 Kultur får vi höra om hennes tappra kamp för att radera sig själv från internet. I första ronden ger hon sig på sociala nätverk som exempelvis Facebook – sajter som gör det lätt för användarna att hålla kontakten med varandra, men som själva helst inte är alltför anträffbara.

Konstnären Malin Neuman, som ingår i nätverket Interacting Arts, samt Martin Eriksson, Emmy-belönad speldesigner på produktionsbolaget The Company P, kommer sedan till studion för att med P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen diskutera konstformer och underhållningsformat som uppstår i skarven mellan fiktion, verklighet och aktivism, och som blottlägger strukturerna som formar vår syn på vad som är på riktigt.

I vanlig ordning bjuds det också på ett sommartwitter, idag från neo-italostjärnan Sally Shapiro.

Väl mött i The Twilight Zone!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista