Fröbomber, gatukonst och brev i opposition mot verkligheten

P3 Kultur ger sig inte . För tredje dagen i rad ger sig programmet på den där enorma grejen som vi alla måste förhålla oss till. Japp, det vi i vardagligt tal kallar för verkligheten och som vi i skuggan av. Nog kan man väl förändra den där verkligheten en smula. Hacka verkligheten, som P3 Kulturs programledare Johanna Koljonen säger

P3 Kultur handlar ju den här veckan om att hacka verkligheten – och några som rent bokstavligen använder hacka (och spade) är de radikala trädgårdsodlarna som smyger ut i städernas parker och busplanterar växter för att förhöja grönskan i städerna. P3 Kulturs reporter Sara Lundin har hängt med gerillaträdgårdsmästarna som vill göra om stadens bortglömda platser till prunkande oaser. Hör allt om ekologiska visioner, upphöjda odlingsbäddar, fröbomber och urban persilja.

Sveriges mesta brevskrivare, Eric Ericson, hälsar på i studion för att berätta om sin fascination för samhällets funktioner och varför han byggde ett miljonprogramsområde för fåglar. Eric, mest känd för de smått vansinniga korrespondenssamlingarna Brev till samhället och Brev till utlandet, har nyligen utkommit med den satiriska boken Så funkar samhället, en dystopisk vision om en nära framtid där arméerna sponsras av matvaruföretag och hamburgarna är gratis om man tittar på snabbmatskedjornas reklamfilmer.

Är gatukonst skadegörelse eller vår tids mest folkliga kulturform? Kan man censurera en promenad? Det är frågor som besvaras när Sveriges just nu mest omtvistade konstguide, Tobias Barenthin Lindblad, intervjuas om gatukonstfejden i Stockholm.

Tobias Barenthin har under flera år lett gatukonstvandringar i staden, för Stockholms stadsmuseums räkning. Efter påtryckningar från Stockholms stad var han dock tvungen att upphöra med dessa, eftersom de stred mot Stockholms kommunala klotterpolicy. Tobias hävdade i sin tur att detta stred mot grundlagen, JK-anmälde Stockholms stad – och fick sparken. Ni hör honom berätta hela storyn och om varför den verklighetshackande gatukonsten anses så farlig.

I torsdagens P3 Kultur får vi också höra den rafflande finalen av Märta Myrsteners projekt med att radera sig själv från internet. Är det verkligen så illa att det finns evigt liv på nätet?

Sommartwittrare? Jodå, idag heter hon Elin Berge och är fotograf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista