Johanna Koljonen, programledare för P3 Kultur. Foto: Olivia Mariette Borg

Omstart och nypremiär för P3 Kultur!

I säsongspremiären av P3 Kultur trycker Johanna Koljonen på reboot-knappen och undersöker omstarter och nyversioner i film, teve, böcker, serietidningar och på teatern. En reboot är en omstart av en berättelse eller ett koncept där man bryter med det som hänt förr och börjar om från början för att komma närmare berättelsens själva essens – och ofta för att anpassa den för en ny generation konsumenter.

Kritikerna Fredrik Strage och Teresa Axner möts i kulturpanelen för att berätta om lyckade och misslyckade reboots i filmens, rollspelens och läskedryckens världar. Vår reporter Sara Lundin möter Erik Hamdahl, grundaren till Facebook-gruppen "Vi som tror att Ivanhoe kommer att välja brunetten 2011", och diskuterar möjligheterna att förverkliga hans dröm med filmregissören Måns Mårlind och författaren och framtisexperten Anders Rydell.

Andreas Boonstra från Stockholms-teatern Moment (kända för att spela upp-punkade klassiker i scenografier av wellpapp) och Margareta Garpe, som just nu regisserar en modernisering av George Bernard Shaws Pygmalion på Dramaten, förklarar varför man på teatern har en mer avslappnad attityd till reboots. Och för en mer barrskogsnära reboot i den svenska glesbygdshumorns utmarker besöker vi Grotesco-författarna Henrik Dorsin och Rikard Ulvshammar, som jobbar på ett filmmanus om Åsa-Nisse.

Dessutom blir det premiär för P3 Kulturs egen bokklubb! Vår ciceron Roger Wilson presenterar Beverly Hills 90210-Tori Spellings gripande modersuppgörelser Mommywood och STORItelling.

Välkomna till en  ny och rebootad säsong av P3 Kultur. Från och med nu sänder vi resten av 2010. Japp, det blir nördorama hela året!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".