Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Muser, mysvampyrer och kungliga kärleksrättigheter

Skavande kärlek, utsugande relationer och hur fungerar egentligen samlivet för en tronarvinge? Allt detta ryms i rosenbuketten när P3 Kultur firar Alla hopknycklade hjärtans dag!

P3 Kulturs Johanna Koljonen får besök i studion av serietecknarna och  som diskuterar heterosexuella relationer i serieform. Åsa är just nu aktuell med det ångestfyllda men ändå roliga albumet Svinet, ett ensembledrama om kvinnorna runt en manipulativ och våldsam man. Sofias kommande samlingsvolym Hetero i Hägersten må vara mindre nattsvart, men målar upp en träffsäker bild av en nervös tvåsamhet mellan politiskt korrekta sambor i en andrahandslägenhet som enbart lyses upp av söndagskvällens Beckfilm.

Inför sommarens kronprinsessbröllop ställer Johanna Koljonen frågor om prinsessors rätt till kärleken - och sina egna livmödrar. Varför måste en kronprinsessa fortfarande be om både pappa kungens och regeringens tillstånd för att få gifta sig med den hon vill? Får hon föda ett utomäktenskapligt barn? Får hon göra abort utan att fråga om lov? Roger Lundgren, kunglighetsexpert på tidningen Queen, förklarar vad unga kungligheter får och inte får göra.

Hur jämlik är relationen mellan den manliga konstnären och den kvinnliga musan? P3 Kulturs reporter Sara Lundin dyker in i historien om Maria von Platen, som mot sin vilja inspirerade författaren Hjalmar Söderberg till karaktären Lydia i Den allvarsamma leken. Deras relation var hemlig i ett halvt sekel – men när historien uppdagades så släpades Marias namn i smutsen.

Temat med ojämnställda och utsugande relationer fortsätter när Anna Höglund, som forskat i vampyrberättelser i 15 år och nyligen doktorerat i ämnet, förklarar kopplingen mellan konstnärer, muser och vampyrer. Steg för steg går hon även igenom vampyrens stora makeover, från blodtörstigt monster till romantiskt ideal.

Dessutom bjuder P3 Kulturs Roger Wilson på nya insikter hämtade från b-kändis-biografiernas värld. Missa heller inte P3 Kulturs wikipediauppslag av ljud där den manlige urtypen Samlagsmannen förklaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".