Gordon Gekko.

Gekko och Bickle: Men Behaving Badly Rebooted

I säsongens första program talade vi om rebootar – omstarter av gamla berättelser med nya premisser. Vi sade då bestämt att en uppföljare inte strängt taget är en reboot, men två filmaktuella rebootar pressar begreppet så långt att jag börjar tveka. Det gäller Wall Street 2 och Taxi Driver 2, berättelser som inte helt oväntat har fått en viss typ av manliga skribenter i en viss ålder att praktiskt taget kissa på sig av upphetsning och ångest. Upphetsning för att det är spännande att åter få projicera sina fantasier på objekt man engagerat sig i när man var ung. Ångest för att det kanske ändå inte är så himla fett att få veta att antihjältarna Gordon Gekko och Travis Bickle på gamla dagar är lika slafsiga som man själv. Det är lite så att man förlorar hoppet om sig själv och kanske livet.

Senaste Vanity Fair bevakar Wall Street 2 med en artikel där de liksom glömt lägga i själva artikeln, men i gengäld frossar i sida efter sida med bilder på Michael Douglas och Shia LaBoeuf i konservativt bankirmode. Det finns en flicka med i filmen också, en bedårande lite pixietös som kommer att bli enormt framgångsrik när hon nån gång får spela en riktig roll. Huruvida det sker redan i Wall Street 2 går inte att utröna från den ingressliknande texten, som bara etablerar att hon i rollen som Gekko-dottern tjänstgör som en köttlänk mellan den gamla och den nya generationens girighet.

Men ändå: det är Oliver Stone, så det finns väl en 75 procents chans att resultatet trots allt blir riktigt bra. Mer kluven är jag när det gäller Taxi Driver 2, som tills vidare bra är ett : manusförfattaren Paul Schrader har pratat om det, liksom Scorsese, liksom de Niro, liksom inte minst Lars von Trier, som sannolikt ska regissera.

Jag vill att vi alla tar ett ögonblick här och låter det där sjunka in. "Lars von Triers Taxi Driver 2". Jag menar… oj. Oj. Oj. Oj. Det är ju så självklart. Och ändå så fruktansvärt fel. För alla vi som misstänkt att von Triers något komplicerade relation till kvinnor en vacker dag kommer att slå över i en film som inte känns het okej – och nu pratar jag alltså om oss som inte anser att det redan hände med Antichrist – vi kan inte annat än gissa att det här kommer att bli den rullen.

Jag hade förresten aldrig sett Taxi Driver när den gick upp på bio senast år 2004. Min recension från den gången hittar du .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".