The Kids are All Right.

Mainstreamkicken

En vanlig åkomma på filmfestivaler är mainstreamkicken. Du vet, man har sett ett gäng nyskapande, alternativa eller bara rent ut sagt trista filmer från hela världen. Och så kommer då plötsligt en amerikansk mainstreamfilm med schyssta skådisar och man blir alldeles till sig i trasorna.

Jag försöker bestämma mig för om det var det som hände mig alldeles nyss, när jag blev helt kär i Lisa Cholodenkos The Kids are All Right som visas här på filmfestivalen i Berlin.

Filmen handlar om den mogna lesbiska familjen - två mammor, två barn. När deras äldsta barn fyller 18 bestämmer hon och hennes brorsa för att söka upp mannen som är deras spermadonator.

De börjar hänga, mammorna får så småningom reda på det, och innan man vet ordet av så har den ena i flatparet börjat ligga med spermadonatorn, pappan till hennes barn. Kärnfamiljen anfaller, helt enkelt, men 18 år i efterskott.

Fantastiska skådespelare (Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo), slickt berättad och en schyst återkomst för regissören bakom High Art och Laurel Canyon.

Vissa av mina kollegor (de tuffaste) utsätter sig nätt och jämnt för risken att bli drabbade av mainstreamkicken. De går uteslutande på filmer i Forumserien, som är lite mer nyskapande, experimentella och politiska. Eller som en kritiker beskrev en av filmerna han hade sett: "Fyra meningar på två timmar, som slutade med kollektivt självmord".

Själv har jag flera år haft klippkort på Panorama-filmerna. Det är inte riktigt lika hardcore-cineastiskt, men jag får i alla fall vara med och hänga med de coola killarna ändå. Kanske för att det är den absolut mest hbt-späckade serien, på en redan otroligt hbt-vänlig festival.

En riktig nördträff var det när jag fick träffa regissören till Making the Boys, en film om hur en av mina favoritfilmer/pjäser kom till. Jag hade svårt att prata med regissören Crayton Robey, mest av allt ville jag bara jämföra boksamlingar och prata om fester på Fire Island. Vilket han råkat göra en dokumentär om. When Ocean Meets Sky heter den och jag ska kolla på dvd:n lite senare ikväll.

/Roger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista