Från filmen "In my genes".

Afrika på svenska kartan

 pågår i Stockholm från onsdag till söndag. För er på andra ställen i landet vill vi tipsa om Cinemafrikas .

Men Cinemafrika är heller inte den enda chansen du har att se afrikansk film i år. Tempo dokumentärfestival som pågår 10-14 mars i Stockholm har nämligen också fokus på Afrika med sin sektion . 21 filmer på temat visas; de behandlar bland annat modern afrikansk dans, den hundraåriga sångerskan Bi Kidude (som fortfarande uppträder), människosmuggling och vita fattiga. En film om soptippsfolket i Egypten – zabbaleen – följs av ett samtal om hållbar utveckling. Dessutom kan man tex höra debatter om bilden av Afrika samt om projektet Ikon Sweden/South Africa, ett samarbete mellan unga svarta filmare från kåkstäderna och svenska dokumentarister, som lett till filmer som sett av en stor publik i Sydafrika.

Och i april blir det Folkets Bio-premiär för , en Sydafrikansk dokumentär om en kvinno-organisation som jobbar för utsatta barns rättigheter. Filmen är av Kim Longinotto, som stod för den ypperliga domstolsdokumentären Sisters in Law om kvinnliga domare i Kamerun.

Afrikafokus blir det också på  i Göteborg, som nu bekräftar att bland andra Alexander McCall Smith (Damernas detektivbyrå) och Nawal Sadaawi (tongivande egyptisk feminist och författare) gästar!

/Johanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista