B-kändisbiografibokklubben: Janice Dickinson trilogin, första delen

Just nu håller jag på att smaska mig igenom Janice Dickinson-trilogin. Det här med att läsa b-kändisbiografier visade sig nämligen vara mycket mer jobb än jag trodde. För inte bara har alla personer en historia att berätta. Har du en lite knackig karriär så har man ofta ganska många historier att berätta. Självutlämnandet som karriärsdrag. Men lite mer classy än i dokusåpor, liksom.

Janice Dickinson var en i det ursprungliga domarteamet i Top Model. Hon som brukade sitta och skrika och vara obstinat och verka lite full den mesta tiden. Och hennes första bok ”No Lifeguard on Duty: The Accidental Life of the World’s First Supermodel” var det som gav henne jobbet. Tyra Banks läste boken om Janices liv i sus och dus och tänkte att det här nog var en person som skulle kunna lära de blivande modellerna ett och annat.

Och visst kan hon det. Bara listan över killarna hon legat med är som en sort ”Vem är vem” i Hollywood: Warren Beatty, Sylvester Stallone, Liam Neeson, Mick Jagger Och så en massa producenter, modefotografer och så vidare.

Men mötet med legendariska fotografen Helmut Newton gick inte något vidare. Hon trodde att han var en snuskgubbe som antastade henne.

“Take off your clothes,” he said. “What!?” An elegant middle-aged woman had come out of the hotel and was watching us from near the door. “You heard me,” the man said. “Take off your clothes.” “Fuck you, you dirty old perv!” I said. I got up and stormed off. As I was approaching the hotel, I noticed that the woman was smiling. I didn’t understand what was so goddamn amusing. When I was within earshot, she said, “Helmut can be so difficult.” Now I was really confused. “Excuse me?” I said. “That’s my husband, Helmut Newton.”

Mer om Janice Dickinson hör du i programmet på söndag.

/Roger