Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Oh yeah, Serieskolan!

Nu har ni kanske lyssnat på veckans program, och ni ba', Serieskolan? Och vi ba', oh yeah, ! Vi tänkte så här, att ett avsnitt P3 Kultur är bara två timmar långt, men internet är oändligt. Dessutom kan man visa bilder, vilket onekligen ibland är till hjälp när man behandlar visuella media. I år ska vi alltså fördjupa oss i seriernas värld och där platsen i radioprogrammet tar slut så lägger vi rubbet på nätet i stället: det blir extra poddsändningar och mycket annat fint!

Ett helt gäng svenska artister kommer att avslöja hur serietidningar och serieromaner skapas – flera ton konkreta tips utlovas precis som i vår deckarskola i somras. Och dessutom ska vi ge oss ut på en gemensam odyssé, ett sök (det finaste svenska ordet för engeskans "quest") efter en ny svensk superhjälteserie!

Det är kanske ingen överraskning att jag själv har varit lite drivande i att just det här ämnet hamnade i fokus. En fritidskarriär som jag har är ju som manusförfattare till mangaserien  – den publiceras tills vidare bara i Finland, men vi jobbar just nu på album tre så det har hållit på ett tag. I år har jag också varit ett fan av Marvels superhjälteserier i tjugo år. Superhjälteserier från andra bolag har jag läst ännu längre än så.

En grej med Oblivion High (som innehåller mytologiska varelser men inga superhjältar) är att den utspelar sig i Sverige. Det är för att det var något jag själv saknade när jag var liten, och fortfarande saknar: serier i genrer jag gillade men med kopplingar till min värld, min vardag. Och vi vill säga direkt att det idag faktiskt finns just sådana serier, som dessutom är fruktansvärt bra: Daniel Ahlgrens två album om SH-3, superhjältar på ett svenskt gymnasium. De är inte tecknade i den där glansiga, cleana, biffiga amerikanska stilen, men serien genomsyras som helhet av en enorm kunskap om (och kärlek till) superhjältegenren.

För dig som är sugen på svenska superhjältar är Daniel Ahlgren en bra plats att börja. Sedan kan man fortsätta i fansinet Svenska superserier, och därefter är det Serieskolan i P3 Kultur som gäller! Vår kärlek till superhjältar är gränslös här på redaktionen, och om du undrar hur det är möjligt, eller redan vet svaret, då är serieskolan något för dig!

/Johanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista