Det kom ett till brev om Fantomen

Hejsan!

Jag reagerade på att ni sa att alla ”vet vem fantomen är, och vad han står för osv." Jag måste då säga att jag vet vem fantomen är, men jag har ingen aning om vad han står för.

Vänliga hälsningar Martin

Martin,

Jag fattar att det är svårt att få en susning om vad det EGENTLIGEN är som Fantomen står för. Hans gestalt tycks ju ha blivit en slags projektionsyta för alla möjliga ståndpunkter. Allt från godhet, ärlighet, envishet, stränghet, styrka, snabbhet till rasist, fascist, manschauvinist, socialist, velournisse och värktablett. Detta har varierat genom åren. Vad han själv, innerst inne, står för är ju egentligen bara en slags gissning – han maskerar sig ju med pliktens och arvets trikåer. Men i de symboliserar han ju en brottsbekämpare. Som ska kämpa emot orätt och för fred.

Svenska Fantomentidningens redaktör och produktionsledare Ulf Granberg säger på ett ungefär i radioreportaget: "Det finns dem som tycker att det Fantomen står för är värden alla borde stå för. Alltså att man ska vara ärlig, snäll, god och kanske inte vara så ego....till exempel. Fantomen är ju inte ego. Han sätter sig själv i sist i raden."

Hoppas det klarnat lite i alla fall. 

Tjing! 

/Sara

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista