En av tre utsikter i Your mind is bigger than all the supermarkets in the world

Your mind is bigger than all the supermarkets in the world

De senaste åren har jag tävlat med några av mina kollegor i grenen kulturkonsumtion. På sajten  har jag noga antecknat varje bok, film, tv-serie och teateruppsättning jag har sett. Och för varje konsumerad enhet får man en poäng, vars antal man sen kan jämföra med sina kompisars. Ja, ni förstår själva vad resultatet blir. Kulturhets. Och ett enormt flitigt intag av kortfilmssamlingar.

Därför var det otroligt skönt att i helgen kunna konsumera en film som fick mig att inte vilja konsumera mera över huvud taget.  är ett 72 minuter långt samtal mellan filmaren Cecilia Neant Falk och hennes "guru", meditationsläraren Upul Nishanta. Samtalet ackompanjeras av tre vyer. Först en bild på en skog i sådär en halvtimme. Sedan en utsikt på en bergssluttning (se ovan) och till sist har kameran ställts upp i en indisk trädgård. Och medan man sitter och tittar på vajande träd, förbisusande moln och en ekorre som hoppar bland grenarna får man höra ett samtal om livets mening.

Jag skulle inte säga att Nishantas tankar är helt omvälvande. Men det är så oerhört skönt ibland att höra en ganska lättsam diskussion om livets mening och hur man ska hantera jobbiga minnen. "Minnen påverkar nuet lika mycket som en dröm" påstår Nishanta och jag blir liksom lättare i själen. Min bänkgranne sitter med sin axel mot min och jag känner hans andning i min kropp. Till sist slutar jag nästan titta på bilderna, utan blundar och är bara andning, lyssning, frid. Ja, i alla fall tillls någon börjar prassla med godispapper. Framför mig sitter ett par som verkligen äter ur sin godispåse konstant hela filmen. Lyssnar på pratet  om hur man ska finnas i nuet, inte försöka konsumera sig själv till frid, samtidigt som man tuggar, tuggar, tuggar sig till ett försök till lugn och frid.

Det är något visst att sitta i biomörkret tillsammans med en grupp främlingar och tänka på livets mening. Det är något alldeles speciellt att stressa av i biomörkret med en film där nästan inget händer på duken, men väldigt mycket i huvudet. Your mind is bigger than all the supermarkets in the world är en filmisk tröst i vårslasket. En existentiell energidryck. Jag gillade den mycket. Den visas ytterligare några söndagar på Zita i Stockholm, sen är det tänkt att den ska turnera runt i Sverige. Se den om du kan.

/Roger (som just nu är uppe i 14 kulturkonsumtionsitems den här månaden)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".