Gråtorgasmer

I söndagens program, när skribenten Jessika Gedin och författaren Eli Levén pratade enhandslitteratur, så berättade Jessika bl.a att det har kommit en hel del ny, svensk, erotisk litteratur och att påfallande många brudar i dessa skildringar gråter vid orgasm.

Bloggbjuder nu på själva bakgrunden till Jessikas uttalande om denna salta och simmiga ström av njutningstårar. Jessika skulle nämligen skriva en krönika till tidningen  om bokförlag som lockar läsare med snusk och ställde sig frågan hur upphetsande den svenska frigjordheten egentligen var. Såhär skriver hon efter att ha ägnat en vecka åt att läsa bokförlaget s första utgivningssäsong: 

"De flesta av Xstorys noveller inleds med en ingående beskrivning av hur huvudpersonen har fått lida – det är olyckliga, plågade, svikna och misslyckade människor, vars uppgivenhet liksom tvingar dem till sexuell njutning och därför får de också något slags ursäkt för sin sexuella frigjordhet. Dessutom gråter och snyftar de påfallande ofta – både männen och kvinnorna – när de njuter. Det är inte sex som underhållning utan sex som frälsning. Och gladporren göre sig icke besvär – här är det terapeutiska samlag som gäller."

Några av de pseudoskrivna frälsningsliggen och gråtorgasmerna som Jessika syftar på, finns bland annat i följande böcker:

Rum 306, Anna Helena Falk (pseud)

Drömälskaren, Katarina Vincenzi (pseud)

Jungfrulig mark, Cleo Cordell (pseud)

Het sommar, Cheryl Mildenhall (pseud)

Förbjudna lekar, Cleo Cordell (pseud)

Leka med elden, Roxanne Carr (pseud)

Men! Beware. Det var inte bara böckers huvudpersoner som plågades. Kan bara inte låta bli att saxa ett annat stycke ur Jessika Gedins krönika:

"Efter tre novellsamlingar var måttet rågat, och någonstans mitt i romanen Drömälskaren gav jag upp. Dessutom hade det förmodligen förstört mitt sexliv för en oöverskådlig framtid om jag hade blivit tvungen att läsa om ytterligare en »okontrollerad snyftning som riste hennes kropp« eller »ett bultande stånd som spände mot byxtyget«. Någonstans måste man ändå dra gränsen." 

/Sara

(Btw, i söndags var första gången som jag hörde min egen röst på radion i en buss. Givetvis föll det sig så bisarrt att jag läste en sexskildring ur en bok. Kändes mig förföljd. Medan radioprogrammet rullade på satt jag och studerade busschauffören i backspegeln. Pilotbrillor. Lugg. Djupt allvarligt och oberört ansikte när alla små tanter i små borstade kappor och små vassa käppar klev på - samtidigt som det pratades om sex, blod och bett i smutsiga gardiner. Ingen verkade höra. Ingen verkade lyssna. Men. Jag tror. They did.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista