Försöker simma lugnt med Larry och Malcolm

På söndag kommer du höra ett P3 Kultur som försöker finna lite frid och harmoni.

Det är inte så att vi kommer att sända från ett spa eller en skogsdunge, men nästan.

Redaktionen kommer i en öppen session att försöka analysera den egna överkonsumtionen av kultur- och informationsbitar. Och hur den pressar upp varvtalen i huvud och hjärta. Vi får se hur det går. Jag hade personligen svårt att lugna ner mig inför programmet. Eller, rättare sagt, jag har för det mesta svårt att känna det softa barfotalugnet. Jag misstänker att det beror på min ovana att plocka fram Curb your enthusiasm-skivorna och klämma ett eller två avsnitt varje kväll, strax innan läggdags.

Ni som sett serien (som på svenska heter "Simma lugnt, Larry", en titel som kommer att brinna i samma helvete som den som försvenskade Arrested Development till "Firma ruffel och bygg") vet att varje avsnitt bjuder på några nya variationer av hur Seinfeld-skaparen Larry David trasslar in sig i extremt obekväma situationer.

Den här lilla videostunden vid sängdags driver förstås upp min puls, men ger också en viss befrielsekänsla: vad som än händer i mitt liv, så kommer det ändå aldrig att bli lika jävligt för mig som för Larry David. Men den effekten är kortvarig. Det jobbiga i Curb kryper tillbaks in i huvudet så fort jag somnar. Efter att ha sett om tre säsonger på mycket kort tid, har jag börjat drömma om att jag går omkring i Los Angeles och är klädd i fulaste sortens gympadojor och chinos, och precis som Larry går jag hela tiden omkring och är hamnar i onödiga gräl med alla jag träffar.

Jag hoppas dock att det blir bättre nu när jag precis har bytt till en annan tv-serie att se om i sängen innan jag somnar: The thick of it. En brittisk satirserie i departementsmiljö, som närmast kan beskrivas som ett mellanting mellan Vita huset och The Office. Situationerna och rollfigurerna i The thick of it (som på svenska kallades "Trist, herr minister") kan väl knappast beskrivas som harmoniska. Men seriens centralperson, den fradgatuggande och fantasifullt svärande spin doctorn Malcolm Tucker, exploderar typ varannan scen i sådan lustfyllda raseriutbrott att jag ändå upplever något slags frustrationsutlösning efter fullbordad tittning. Och jag har ännu inte börjat drömma ihop politiska strategimöten på målande/kränkande skotska.

/Tommie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".