Marcus Jerrang.

Hallå där, Marcus Jerräng, reporter på Computer Sweden ...

... du förklarar vad internetbegreppet "molnet" innebär i veckans program. Det var fint. Men i researchen råkade vi snubbla över en helt annan grej, ett ord som verkar ha uppfunnits av dig. Nämligen: "cyberkofta". Vad är det för något?

- En cyberkofta är en särskild art av internetaktivist, man kan säga att det är en intellektuell släkting till piratpartisten. Där den senare är mer agiterande och populistisk i sin retorik kring internetfrågor, ägnar sig cyberkoftan åt sådant som kulturideologisk analys, kunskapsteoretisk kontextualisering och det idéhistoriska frihetsbegreppet. Jag vet inte exakt vad de där sakerna betyder, men det låter lagom cyberkoftigt. Enligt fördomsprofilen riktar sig cyberkoftan till kulturjournalisten, akademikern och den partipolitiskt oberoende ideologen, medan piratpartisten riktar sig till verklighetens nätfolk, bloggbävare och kommentarstrådsskribenter.


Hur kom du på ordet?
- I mitt värv som it-journalist har jag förstås nätfrågorna under bevakning, och i perioder kan den här gruppens närvaro i diverse flöden på nätet bli ganska intensiv. Till den grad att man tröttnar på dem. Samtidigt är det ju ändå viktiga frågor de diskuterar. Det slog mig då att man kan dra paralleller till 80-talets miljörörelse, innan Miljöpartiet blev riktigt rumsrent. Frågorna var viktiga, men folk i allmänhet tyckte bara de var kufar i koftor. Dagens motsvarighet blir då helt naturligt cyberkoftor.


Kan vi fördomsprofilera cyberkoftan lite hårdare? Hur ser cyberkoftan ut, vad har cyberkoftorna på sig, var träffar man på dem, vad gillar de för musik, och så vidare?

- Klädsel: Som det låter, en blandning mellan webbapa och miljömupp. På killsidan kör man skön tisha med näthumor kombinerat med manchesterbraller. Gärna brillor till det. Tjejerna är mer klassiskt kultur/popskrudade. Finare märken ju närmare partipolitiken man kommer.

- Häckar: På irc och snart på Café Sodom (fd Edenborg). Även i Göteborg, enligt uppgift, men eftersom jag undviker Göteborg har jag svårare att peka ut exakta skådeplatser där.

- Musik: Tyskt knaster, kommersiell r&b och allt som är CC-licensierat.


- Triggerord: Acta, telekompaketet, nätneutralitet, hadopi, kulturekonomi, kopimism, remix, Georges Bataille, internetionalism, neuropolitik.


- Okänd faiblesse: It-nostalgi. Cyberkoftorna chattar på urgamla irc, hyllar telefaxen lite småironiskt och börjar överge Facebook för Skunk.

Kulturkoftan dricker ju rött. Men vad dricker cyberkoftan?

- Te på Café Sodom, Ubuntu Cola framför datorn. Berusar sig på annat sätt.

I veckans program av P3 Kultur hör vi bland andra Rasmus Fleischer (författare till "Det postdigitala manifestet"), Anders Rydell (framtidsredaktör på Bon, co-författare till Pirate Bay-boken, med mera), digitalstrategen Heidi Harman och Googlekoden-författaren Andreas Ekström. Kan man kalla dem för cyberkoftor?

- Rasmus Fleischer är ju, utan att peka ut just honom, lite av ärkekoftan i sammanhanget. Den ryggsäcken bär han med sig sedan Piratbyrån-tiden. Han är dock på inget sätt ensam i cyberkoftespace. Anders Rydell är så vitt jag vet en så kallad medieman, och Heidi
Harman en klassisk geek girl, så ingen av dem. Andreas Ekström skulle kunna vara embryot till en cyberkofta om han fortsätter göra kulturjournalistik på it-frågor. Men än så länge är
får han finna sig i att vara en light-variant av nestorn Anders Mildner, som ligger klart närmare att cyberkoftefieras.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att "näthat" läggs i listan över förbjudna ord och att AIK börjar visa mästarklassen igen. Och så vill jag hälsa till min fästmö, hej älskling!

/Tommie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".