Konstrunda i first person shooter-perspektivet

I veckans program hörde du konstnären Johan Thurfjell berätta om sitt konstverk Do you have the shine, som är en datorspelsadaption av hur lilla pojken Danny cyklar trehjuling genom de ändlösa hotellkorridorerna i Stanley Kubricks skräckmästerverk The Shining. Spelet går ut på att undvika de två odöda tvillingflickorna – men som spelare kan man inte vända om, bara trampa vidare och blunda högst tio gånger när man rundar ett hörn. Do you have the shine finns desvärre inte i spelbar form på internet, men man kan se verket som videofilm ovan. Och läsa mer på .

Palle Torsson är en annan svensk konstnär som gjort konst av datorspel, i äkta First Person Shooter-perspektiv, faktiskt. Till exempel , där man går runt i 3D-miljöer modellerade efter verkliga konsthallar - exempelvis Moderna Museet i Stockholm. Och där ställer man givetvis till med megablodigt ofog mot både monster och konstverk. Missa heller inte hans spel , en adaption av Half Life, där man är en femårig och mycket tungt beväpnad flicka som slaktar fula gubbar.

/Tommie

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista