Johannas hand förvandlades till en visp. Foto: Emma Mellander

Spelglädje i regeringen, i Malmö och på SVT

Antagligen på grund av vårt dataspelsprogram förra söndagen blev sedan hela veckan enormt spelglad för mig. Först var det kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth som på den stora partitoppsbarnlitteraturdebatten på Kulturhuset i Stockholm i tisdags – ett samtal som kom att handa väldigt mycket om ekonomisk fattigdom och ganska lite om böcker – apropå läskunnighet och andra medier sade att hon är i grunden positiv till dataspel.

Jag tyckte det här var otydligt, skulle kanske ha saknat lite mer stuns i stödet så att säga, men följande dag träffade jag på Nordic Game Awards i Malmö en representant för producentföreningen Dataspelsbranschen, och han tyckte det var ett enormt framsteg. Det har tydligen investerats väldigt, väldigt många timmar pedagogiska samtal för att få den här regeringen att komma ens så här långt, och branschfolket var glada.

Det roliga är att det över huvud taget verkar finnas en hel del intresse för spelkultur och lek bland våra makthavare just nu; en relaterad fråga som tydligen ska diskuteras i Riksdagen inom kort är huruvida brädspel är kultur. Grejen är att på samma sätt som digitala spel har exploderat i både kvalitet och försäljning de senaste femton åren har också brädspel gjort det. Eftersom Sverige är ett land med en stor speldesignkompetens och brädspel i motsats till dataspel inte kostar tex 20 MSEK att utveckla är det här ett område där riktade stöd och schysst momssättning skulle kunna göra enorm skillnad. Finns det några svenska brädspel som slagit stort i världen? I Finland är vi enormt stolta över Afrikas stjärna (som i Sverige, tror jag, kallades Den försvunna diamanten), ett brädspel från 1951 som har sålt i 3,6 miljoner exemplar, varav hälften utanför landets gränser. Sextio år senare kanske det börjar bli dags för en till sån hit från ett nordiskt land. 

Nordic Game Awards handlade förstås bara om digitala spel. Där hade jag den stora glädjen att vara konferencier och fick dela ut priser åt en massa fint folk, dock inga svenskar i år. Bästa barnspel gick till Max and the Magic Marker från danska Press Play, Best Artistic Achievement till finska Secret Exit för spelet Zen Bound och priset för bästa nordiska spel inte helt oväntat till Trials HD från finska RedLynx (de svenska kandidaterna var också fina: Battlefield 1943 och Chronicles of Riddick – Assault on Dark Athena. Men juryn i år verkar särskilt ha värdesatt ett extremt bra genomförande av något i grunden enkelt).

På middagen hörde jag två sjukt intressant spelnyheter. Den ena är att man från danska bibliotek idag kan ladda ner inte bara böcker, musik och film till låns, utan också dataspel. Det kallas "downloan" och är alldeles lagligt. Den andra är att public-service-bolagen NRK, DR och SVT – ja, SVT!!! – samarbetar om ett nytt MMORPG som ska handla om vikingar. Man spelar helt enkelt, på sitt eget nordiska språk, vikingaätter genom historien. Det feta med det här är att det är ett MMO med en början och ett slut. Det knepiga är att jag misstänker att alla coola scener tillfaller de manliga karaktärerna. Men ändå! SVT går MMORPG-bärsärk! Plötsligt misstänker jag att min bordskavaljer helt enkelt drev med mig, för det verkar ju helt orimligt. Fatta vad vi kommer att följa upp det här i P3 Kultur. /JK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista