Spelet om framtiden

I fredagens reprissändning sammanfattar vi vår spelvecka och sänder några av veckans höjdpunkter i repris. Vi täcker in allt från brädspel och datorspel till avancerade lajv. Från det klassiska sällskapsspelet Monopol till rollspel som en revolutionär rörelse.

Lyssna på intervjun med speldesignern Brenda Brathwaite, erfaren speldesigner som på sin fritid skapar avancerade politiska brädspel om folkmord. Vi pratar med henne om rabbinen som mötte ett brädspel om Förintelsen, om gråtande spelare som stjäl spelpjäser och om att leva i ett hem där alla ytor är fyllda med små handsnidade träindianer.

Samtalet om spel som inte bara är roliga fortsätter i studion dit Tobias Wrigstad och Åsa Roos kommer. De jobbar bägge med att designa spel och berättar bland annat om sina starkaste spelupplevelser: ett fettomobbingspel och ett om barnprostitution i Thailand.

P3 Kulturs Sara Lundin provar på att spela det feministiska revenge-spelet Hello Baby. Och efter att hon skjutit ner en rad män som fällt sexistiska kommentarer så ringde hon upp spelets skapare Suyin Looui som förklarade att spelet är en produkt av alla idiotiska saker som män ropat efter henne genom åren.

 Vi talar också med forskaren Annica Waern  som reder ut roll- och datorspelens ursprung. Hör om varför intresset för parallella världar var så stort på just 70-talet och om hur spelkulturen kan bli revolutionär i framtiden. 

Martin Ericsson från det svenska Emmybelönade produktionsbolaget The Company P befinner sig just nu i London för att genomföra ett superkommersiellt verklighetsspel som ska göra världen till en bättre plats. Bland annat samarbetar han med Tim Kring, mannen bakom tv-serien Heroes. Vi ringde och kollade hur det gick.

Och så genomförde vi veckans kunskapslyft. Vad är det EGENTLIGEN som Rasmus Seebach sjunger om i sin hit Natteravn. Svaret får du i P3 Kultur fredag 6 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista