Hans Christian Thulin i rollen som Martin Bengtsson. Foto: SVT

B-kändisbiografibokklubbens sportsäsong tangerar fotbollsvansinnet

Efter de senaste bokklubbsdjupdykningarna in i Frank Anderssons och Ricky Bruchs liv hade jag förra veckan förmånen att läsa en lite annan typ av B-kändisbiografi med sporttema. Det var inför ett samtal i Tema: Psyket i Kunskapskanalen i söndags, där Martin Bengtsson var en av gästerna (finns inte på Play än, dyker väl upp så småningom). När Martin var sex år gammal bestämde han sig för att bli fotbollsproffs, och när han var runt åtta såg han i teve att det som krävs är att man bolltränar tre timmar om dagen varje dag. Så det gjorde han, utöver sin normala träning. I fyra års tid, tills kroppen började ta för mycket stryk, och hans föräldrar lyckades få honom avgiftad till en normal träningsnivå. Eller ja, normalt för någon som förbereds för proffskarriär.

Men det är som Malcolm Gladwell skriver i , att det det tar för att bli världsbäst på något är tiotusen timmar träning. Och tack vare bland annat dessa extra tusen timmar nådde Martin den nivån – och han håller nog med Gladwell om att just “talang” som begrepp är om nu inte meningslöst åtminstone ganska oviktigt. Hans tiotusen timmar ledde till att han som 17-åring (kort sådan dessutom) rekryterades till Inter Milan. Problemet var bara att då hade hans liv inte sedan dagis haft något annat innehåll än fotbollen. Laget och sporten blev ett fängelse som han inte kunde lämna på något annat sätt än genom att försöka ta livet av sig.

Turligt nog visste inte Martin hur man gör och skar sig inte tillräckligt djupt; han räddades till livet och från sin återvändsgränd. Så småningom blev den en bok –  – som i sin tur blev först en teaterpjäs som har spelats runt om i landet och en sevärd  som visades i SVT i lördags och finns på Play.

Som vanligt med de här biografierna så är det egentligen inte den litterära kvaliteten som är avgörande, men faktum är att min största kritik mot boken är att den är för kort. Kanske skrevs den för nära händelserna. Den erbjuder inga färdiga svar på varför det gick som det gick eller några förklaringsmodeller på hur Martin är funtad, som kunde driva sig själv så hårt och anpassa sig så grundligt till en auktoritär miljö han egentligen vantrivdes i.

Man behöver inte vara fotbollsintresserad för att engagera sig i boken eller för den delen pjäsen; det är spännande medan det pågår och efteråt märker man att massor av det som Bengtsson ifrågasätter nästan i förbifarten skaver och har fastnat. Ambition, elit-idrott, osjälvständighet – och inte minst vad som händer med ungdomar som inom sporten och de andra underhållningsindustrierna unga och oförberedda slungas ut i offentligheten och en vuxen kravvärld.

/Johanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".