Foto: Modernista

JT Leroy

6:31 min

År 2000 gav den amerikanska författaren JT LeRoy ut sin debutroman Sarah. Boken, en roman som sades vara baserad på författarens egen barndom, handlade om en liten pojke med splittrad könsidentitet som levde ett hårt liv tillsammans med sin mamma Sarah längs de amerikanska motorvägarna. Sarah knarkar och prostituerar sig och JT går i sin mammas fotspår.

JT Leroy fick enormt mycket uppståndelse – dels för hans bok var så fruktansvärt hemsk, dels för att den enligt kritikerna var otroligt bra. Jt Leroy kallades för underbarn– dels för att hans litterära förmågor, och dels för att han hade överlevt trots alla odds och blivit en någorlunda normal person som åkte världen runt och signerade böcker och hängde med kändisar som Courtney Love, Madonna och Winona Ryder.

Numera är JT Leroy mest känd för att han inte fanns – böckerna skrevs i själva verket av en kvinna vid namn Laura Albert som under hela JT Leroy-hypen funnits med i bakgrunden som författarens resekamrat och manager. Den person som var författarens ansikte utåt var Laura Alberts svägerska Savannah Knoop. P3 Kulturs reporter Nana Håkansson talar med Laura, Savannah och JT LeRoys svenska förläggare, Anna-Lena Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista