Bildmanus!

När man tecknar en superhjälteserie jobbar man oftast på basen av följande två element: ett manus och ett bildmanus. Så är det även hos oss när vi tillsammans skapar det första äventyret för Folkhämnarna och Jantelagens väktare.

Manuset har vi ju skrivit tillsammans – det kan du ladda ner som en textfil här: .

Bildmanuset är av Magnus Häglund och det kan du ladda ner som pdf-fil här: .

Nu ska vi göra två saker: för det första ska vi etablera hur alla karaktärerna ser ut. Det gör man så att den första som skickar in en bild får bestämma – det kan alltså till exempel du göra, som Janetta Nyberg har gjort här med  och Jenny Wiik har gjort med . När en karaktärs utseende är bestämt är de fritt fram att teckna in den i en ruta! Det funkar såhär:

Du laddar ner manuset och bildmanuset ovan och skriver ut dem och väljer vilken ruta du vill teckna. Du kanske väljer ruta nummer 15, där Myggan kastar en blombukett åt kronprinsessan. Sen kastar du en blick på karaktärsskissen av Myggan här på bloggen – fast du självklart ska tolka henne i din egen teckningsstil – tecknar en färdig serieruta och skriver in repliken, om där finns nån. Antingen följer du bildmanusets skiss exakt eller så bestämmer du dig för en annan bildvinkel; det viktigaste är att proportionerna på rutan blir rätt så att vi kan montera den på den färdiga seriesidan.

När rutan är klar mailar du in den på p3kultur@sr.se tillsammans med rutans siffra, ditt namn och en länk till din hemsida om du vill att vi länkar till dig! Vi får då rätten att publicera bilden var vi vill, men du blir självklart creddad. Om nån i framtiden skulle tjäna några pengar på Janteligan så lovar vi donera hela vinsten till Kronprinsessan Victorias fond.

Vilken teknik du vill skapa i är faktiskt helt fritt. Kanske ritar du i kulspets på en serviett, kanske du målar en liten oljemålning, kanske du ritar på ritplatta eller gör ett kollage av makaroner. Du kan jobba i färg eller svartvitt – du väljer! – bara rutan är rätt storlek för att passa in på sidan och levereras till oss i digital form. Nu kör vi!