Byråkratdamen – och en seriepremiär!

Arbetet med superhjälteserien Jantelagens väktare fortskrider. Nu har det blivit dags för dig att delta både med karaktärsskisser och genom att teckna färdiga serierutor. Hur man gör?

Du laddar ner ett  (vi har släppt alla sidorna nu, ligger i filen!) och ett text och väljer den karaktär du själv tycker var mest fantasieggande, eller rutan du omedelbart såg för din inre blick. Tecknar dem och epostar den till oss på p3kultur@sr.se …och påverkar därmed hela helheten! För när det är bestämt hur en figur ser ut, då är det den mallen alla andra ska försöka följa!

Det har Minna-Li Dahlin gjort. Hon har tecknat "Byråkratdamen på departementet", en proper medelålders dam i stram, kallt ljusblå skjorta och fotriktiga, klassiska stövletter. Hennes bruna hår skiftar i grått, hon försöker dölja sitt åldrande med ett tungt sminklager och eftersom damer enligt henne inte går till jobbet med bara ben har hon strumpbyxor i en för ljus nyans – även i juni – så enligt Minna-Li.

Jag reagerade först på att damen inte bär kavaj på bilden, för jag tror att hon normalt nog skulle ha en, eller en tunn tröja av nåt slag om det var enormt varmt. Men det funkar extremt bra i serien, eftersom hon är inne på jobbet på en lördag och springer genom korridorerna mot det hemliga kontrollrummet. Jag tror helt enkelt att hon i stundens hetta har lämnat kavajen kvar på sitt kontor.

Minna-Li är socionom och serieälskare, och gillar att rita och måla – hennes nya blogg hittar du .

Johan Ragnarsson har tecknat den andra typen av bild man kan välja, nämligen en serieruta. (Om sig själv skriver han: "Det finns fler namn att välja på. Som Kapten Kanske, morbror Oa, Den Gröne Hämnaren, Blåhårsjanne, l'empereur de Lumiere, Kniv Semafor d.y. med mera, men Johan Fredrik Ragnarsson är de enda namnen som finns med på mitt körkort så den kombinationen kan ju liksom anses ha en speciell status, som de andra så att säga saknar.") Johans hemsida hittar du

Johan har valt ruta nummer 27 i bildmanuset, där en familj tittar på prinsessbröllopet på teve. Pappan tycks ha fastnat med handen i godisskålen, en kvinna, antagligen hans partner, pekar chockerat mot teven (och dottern leker redan en superhjältelek i soffan, inspirerad av händelserna i nyhetssändningen). Om Minna-Li tecknar i en nästan manga-artad stil ritar Johan i en serietradition som i Finland kärleksfullt kallas potatisnäsa - karrikerade figurer med strippserie-estetik och här också många roliga detaljer. En möjlig kritik skulle vara att många av dessa detaljer riskerar gå läsaren förbi eftersom rutan är ganska liten, men det verkar som att detta är ett medvetet val från Johan!

Det är så det funkar i vår gemensamma serie – du väljer stilen själv. Stickgubbe eller oljemålning? En kulspetsteckning på printerpapper eller en enormt detaljerad fyrfärgsillustration? Ladda ner textmanus och bildmanus och välj vad du vill rita – en actionruta med Pilgiftsgrodan eller en romantisk scen med Kronprinsessan och Daniel? En stuga i Ångermanland eller en folkmassa på Strandvägen i Stockholm? En karaktärsskiss på Göttmosarn – Göteborgs svar på Hulken – eller kanske på den kvinnliga livvakt som försöker skjuta honom? Fantisera, rita och eposta! /JK